Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraki Küresel Fuarcılık AŞ'nin (KFA) organizasyonu, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TETSİAD) ev sahipliğinde, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) da destekleriyle Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi’nde açılışı gerçekleştirilen fuar, yurt dışı ve yurt içinde katılan iş insanlarının katılımıyla kapılarını açtı. Açılışa katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bursa’nın ihracattaki rolüne dikkat çekti. BTSO Başkanı İbrahim Burkay ise, pazarlamanın en önemli unsurunun fuarlar olduğunu,katılımcı firmalardan aldıkları kaynakların çok daha fazlasını fuarlarda yatırım olarak kullandıklarını söyledi. Bursa’da üretime katkı koyan onlarca firmanın yanı sıra, AK Parti İl Başkanı ve iş insanı Davut Gürkan’ın sahibi olduğu Gürkan Brode, yurt içi ve yurt dışı alıcılarla fuarda buluşuyorlar.

“TÜRKİYE ÜRETİMLE AYAKTA DURUYOR”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tekstilde geçmişten gelen bir gücü olduğuna işaret ederek, "Hatırlayalım, imparatorlukta dünyanın birinci ipek üreticisi Türkiye ve onun merkezi de Bursa. İstanbul Kapalıçarşı'sı, dünyanın en büyük fuar alanı. Yüzyıllar boyunca böyle olmuş. Şimdi Türkiye yeniden gücünü toparlıyor. Nereden toparlıyor? Türkiye üretimden toparlıyor. Üretim gücüyle toparlıyor. İhracatla başarıyor. Türkiye sanayisi yüzde 9'un üzerinde büyümeyi gerçekleştirdi. Dolayısıyla 'Türkiye'nin gücü nereden geliyor? Türkiye nasıl ayakta duruyor?' diye soranlara, Türkiye üretim gücüyle ayakta duruyor. Üretim gücü hızla gelişiyor. Düşünün, ülkemiz ayda 20 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor. Türkiye, günde 2 milyar dolarlık ihracatı geçen bir ülke oldu. Yaşanan sıkıntıları üretimle yeneceğiz. Reel sektör herhangi bir kriz hissetmiyor. Finansal piyasalardaki dalgalanmalar, konjonktürün meydana getirdiği sorunlar aşılacak sorunlardır. Türkiye bunu aşacak güçte olan bir ülkedir. Şunu belirtmek isterim; fuarlar aslında üretimle tüketimin bütünleştiği, buluştuğu yerlerdir. Uluslararası fuarlar da Türkiye'nin üretim gücünün, uluslararası pazarlara taşınacağı alanlardır. İşte bu fuar bizim dünyaya nasıl bir mesaj verdiğimizin bayrağını yükseltiyor. Türk tekstili, dünyanın bütün pazarlarına girmeye hazır bir sektördür. Bu bize gurur veriyor. Ben buradan bütün bu sürece katkı veren başta tekstilciler olmak üzere, bütün emekçilerimize, bütün mühendislerimize, desinatörlerimize teşekkür ediyorum" diye konuştu.

BURKAY: PAZARLAMANIN EN ÖNEMLİ UNSURU FUARLAR

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, da fuarın 26 yıldır düzenlendiğini ve bu istikrarın, ev tekstili sektörünün uluslararası öneme kavuşmasındaki en önemli faktörlerden biri olduğunu dile getirerek, "İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Fuar Merkezi gerçekten müthiş bir salon dizaynı yapmış burada. Gerçekten harcanan paralar kuruşu kuruşuna yerine gitmiş Şekib Başkanım, ellerine sağlık. Hem meclis üyelerimize, hem de oda üyelerimize ben teşekkür ediyorum. Gerçekten buraya yapılan yatırım bu ülkeye yapılan yatırım demektir. Üretmek tek başına yetmiyor bunu satmamız lazım. Katılımcı firmalardan aldığımız kaynakların çok daha fazlasını fuarlarda yatırım olarak kullanıyoruz. Pazarlama faaliyetlerinin en önemli unsurlarından bir tanesi de fuar organizasyonları ve şükürler olsun Türkiye'nin en önemli fuar organizasyonlarının gerçekleştirdiği mekanda İstanbul Fuar Merkezi. Fuarımıza destek olan katkı koyan tüm sektördeki katılımcıları canı yürekten tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.

BAYRAM: KRİZLER FIRSATA ÇEVRİLİYOR

İki yıldır düzenlenemeyen fuarı, bu yıl yeniden gerçekleştirmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, "TETSİAD'ın ev sahipliğinde, KFA organizasyonu ve İTO'nun da destekleriyle 'Daha Güçlü ve Daha Katılımcı HOMETEX' mottosuyla düzenlediğimiz bu fuar inanıyorum ki krizlerin fırsata çevrildiği bir fuar olacak. Tüm hazırlıklarımızı 'yüzde 100 konfor, yüzde 100 memnuniyet' sloganıyla yürüttüğümüz HOMETEX Fuarı gerek konsepti, gerek katılımcı ve ziyaretçi sayısı, gerekse vizyonu ile dünya ev tekstili sektöründe adından övgüyle söz ettirecek" dedi.

Bayram ayrıca, 195 ülkeye yıllık yaklaşık 3,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk ev tekstili sektörünün, kilogram başı ihracat değerini 8 doların üzerine çıkararak Türkiye'ye en fazla katma değer sağlayan, yerli ve milli bir sektörler biri olduğunu belirtti. Türkiye'nin Çin, Hindistan ve Pakistan’la birlikte dünyanın en büyük ev tekstili tedarikçilerinden biri olduğuna dikkati çekti.

AVDAGİÇ: SEKÖTÖRÜN ÇOK BÜYÜK POTONSİYELİ VAR

İTO Başkanı Şekip Avdagiç ise fuarın açılışında yaptığı konuşmada, ev tekstili sektörünün daha fazla ihracat potansiyeli olduğuna dikkati çekerek, "Sadece 3,5 milyar dolarlık bir ihracattan bahsetti TETSİAD Başkanımız. Böyle büyük bir fuar merkezinde böyle etkili fuar yapan bir sektörün 3,5 milyar dolarla yetinmesi asla mümkün olmamalı. Sizin önünüzde ben istirham ediyorum. Burada bir söz almak istiyoruz onlardan. Bir dahaki fuara kadar bunu en az ikiye katlamaları konusunda bir taahhütte bulunmalarını istiyoruz. Bu sektörde böyle bir potansiyel var. Böyle bir imkan var. Böyle bir irade var. Yani sektörün tüm paydaşlarıyla beraber inşallah iki sene sonra yapacağımız bu fuarda 6,5-7 milyar dolar ihracatı konuşacağınıza eminim" ifadelerini kullandı.

YENİ BİR RUH VE HEYECAN

BTSO ve TETSİAD’tan övgüyle söz eden Avdagiç, "Öncelikle TETSİAD Başkanımız, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızla beraber inanılmaz bir iş birliği içinde bir süreç yürüttük. Daha evvelki o sıkıntılı yirmi beş yıl devam eden ama ciddi sıkıntılar yaşadığımız bir süreçten sonra bu fuar adeta köklerinden yeniden doğdu. Yeni bir logoyla, yeni bir isimle, yeni bir ruhla, yeni bir organizatörle yoluna devam ediyor. Ve bugün gerçekten çok başarılı bir sonucunu görüyoruz."

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de 2021 yılından bu yana bu heyecanı tüm fuarlarda yaşadıklarını ve bu fuarların özellikle salgın sonrasında, Türkiye'ye duyulan teveccühün bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

BAHÇIVAN: BEREKET VE ARKASINDA BAŞARI GELECEK

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, "Birlikten güç doğarın en güzel göstergesini bu vesileyle ortaya koymuş oluyoruz. Bu nedenle 'ego sistem' yerine 'ekosistem' mantığını öne çıkararak, böylesine bizim Türk toplumunda maalesef örneklerini çok fazla göremediğimiz bütünlük sergiledikleri için sektörün tüm oyuncularını canı gönülden kutluyorum. Böylesine bir birlik olduğu zaman da bereket, başarı mutlaka ki arkasından gelecektir" dedi.

Editör: Haber Merkezi