Global olarak artan enflasyon nedeniyle firmalar, tüketiciyi zamla korkutmamak için başka bir yöntem kullanıyor. Tüketici fiyatlarına doğrudan zam yapmak yerine ürünün ebatını veya gramını azaltıyor. Yani aynı fiyata daha az ürün satmış oluyorlar.

PepsiCo, Mars, Campbell Soup ve Hain Celestial firmaları, bunu yapan büyük firmalar arasında. Konuyla ilgili açıklama yapmadan, fiyata zam yapmadan ürün gramajıyla oynayarak enflasyonu müşteriye daha dolaylı olarak yansıtıyorlar.

'ŞU ANDA ÇOK YAYGIN'

Costumer World adındaki web sitesi de birçok firmanın bu yola başvurduğunu belirtiyor. Daha önce Massachusetts Tüketici İşleri Ofisi Tüketici Eğitimi Direktörü olarak görev yapan tüketici avukatı Edgar Dworsky tarafından kurulan ve yönetilen web sitesinde, "Enflasyonun çirkin yüzünü göstermesiyle birlikte, üreticilerin fark ettirmeden ürünlerinin boyutunu küçülttüğünü görüyoruz. Bu uygulama şu anda çok yaygın" ifadeleri yer alıyor.

Karar’da yer alan habere göre, site, düzenli olarak yayımladığı çevrimiçi yayınında bu uygulamayı yaptığını tespit ettiği firmaları ve hangi ürünlerin gramajıyla oynadığını paylaşıyor. Bu ürünler arasında Pepsi, Doritos ve Sesame Street'in atıştırmalık ürünleri de var.

Editör: Haber Merkezi