Aylar sonra tutulduğu sınırı aşan dolar ve euro, Türkiye ekonomisini derinden başladı. Dövizde yaşanan yükselişi endişeyle takip eden ekonomistler, hükümetin faiz kararına dikkat çekiyorlar.

ESKİ DURUMA DÖNMEK ÇOK ZOR

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, artık faiz artırmanın sorunu çözmeyeceğini ifade etti. Kara, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durumu arabaya benzeterek "Eğer egzozun (para politikasının) tıkanma durumu uzun sürerse bir noktadan sonra boruyu açsanız (faiz artırsanız) dahi artık eski duruma dönemezsiniz" dedi.

Kara açıklamasında şunlara dikkat çekti:

Evet, tek başına para politikası ekonomiyi düzeltemez, ama para politikasının etkisiz hale getirilmesi tek başına ekonomiyi harap edebilir.

Modern ekonomilerde para politikasını etkisiz hale getirmek arabanın egzoz borusunu tıkamak gibidir. Araç bu şekilde kullanılmaya devam ederse motor hararet yapar. Mesela silindir contası yanabilir, inatla devam edilirse edilirse sonunda motor işlemez hale gelebilir.

BÖYLE DEVAM EDİLİRSE HASAR GİDEREK BÜYÜR

Eğer egzozun (para politikasının) tıkanma durumu uzun sürerse bir noktadan sonra boruyu açsanız (faiz artırsanız) dahi artık eski duruma dönemezsiniz. Çünkü motor tahrip olmuştur, kapsamlı parça değişimi veya komple yenilenmesi gerekir.
Biz şu anda hararet aşamasındayız. Böyle devam edilirse hasar giderek büyür.

Editör: Haber Merkezi