Dün akşam saatlerinde acı haberle sarsıldı; dar gelirli, işçi, esnaf, çiftçi.

Büyük hayaller kuran yeni evliler, evlenecekler…

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları nedeniyle tarifelerde değişikliğe gitti.

Bu yemek, çorba, tatlı, dondurma tarifi değil.

Elektriğe yapılan yüzde 15 zammın kılıfına uydurulmuş duyurusu!

Yaz geldi, doğalgaz hançerinden, 3-4 aylığına kurtulduk derken, tasarruf tedbirlerinin havada uçuştuğu şu günlerde, elektriğe yapılan vicdansız zam, herkesin kesesini fena şekilde sarsacak.

Bugünden itibaren mesken aboneleri olarak bizler, 100 kilovatsaat elektrik enerjisi için vergi ve fonlar dahil olmak üzere 91,56 lira ödeyeceğiz.

Yani evi, dairesi için 200 TL fatura ödeyen 230 liraya yakın ücret ödeyecek.

Zammın Temmuz ayı başında duyurulması da akıllara,

Sedat Peker’in iddiaları ile her Allah’ın günü gündeme gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun seçmenlere bildik üslubuyla hitap ettiği, ‘Temmuz ayında ekonomi öyle bir şaha kalkacak ki tüm dünya çatlayacak’ sözleri, elektrik zammıyla sarsıldığımız dün gece sosyal medyada en çok izlenen videolar arasına girdi…

Soylu, seçmeni her siyasetçi gibi gaza getiren konuşmasında hızını alamamış, ‘Etrafımızdaki Almanya, Fransa, İngiltere hele o her şeye burnunu sokan Amerika’sı da çatlayacak, patlayacaklar’ demişti.

Bu ülkelerde çatlama patlama henüz görülmedi, duyulmadı ama bizim ülkemizde iflas edenler, intihar edenler görülüyor, duyuluyor.

Geçtiğimiz yıl pandemi sürecinde 6 ay ödemesiz verilen kredileri bile ödeyemeyen binlerce esnaf ve vatandaş var.

Ve 1 sene içinde iğneden ipliğe gelen zamlar da yaşadığımız olumsuzluklara ilave kambur oldu.

Elektrik olmadan neredeyse hayatın durduğu Türkiye’de, elektrik fiyatları son 3,5 yılda yüzde 122 zamlanmış.

Görünen o ki,

2021’in ikinci yarısında tarihe geçecek zamlar, acılar, kederler kapımızı çalacak. En zor günlerde bile merhameti kuruyan Limak Enerji,  gelen zammın ardından faturalarını ödeyemeyenlerin zilini büyük bir iştahla çalacak!

‘Fiyat istikrar komitesi’ kurulduğu gün, dar gelirliyi, işçiyi, emekliyi, esnafı, üreticiyi, sevindiren bir indirim haberi duyacak mıyız derken, elektriğe yapılan yüzde 15 zamma şapka çıkarmak gerekiyor.

Bu arada, Türkiye’de elektrik üretiminin yaklaşık 1/4’ü doğalgazdan elde ediliyor. Müjdelenen her doğalgaz rezervinden sonra ise yeni bir zam haberiyle karşılaşıyoruz.

Milyonlarca emekli, memur ve çalışana; 6 ayda yüzde 3 zam reva görülüyor ama elektriğe tek kalemde yüzde 15 zam, gerçekten insafsızlık.

Kısacası, yerkürede her şeyin tersine işlediği bambaşka bir dünya gibiyiz…