Yetkililer, özellikle altyapısı yetersiz alanlarda gelişi güzel kurulan elektrikli araç şarj ünitelerinin hem sürücüler hem de çevredeki vatandaşlar için büyük tehlike oluşturduğunu belirtti.

Limadem Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Şafak Karabiber, yanlış kurulmuş olan elektrikli araç şarj istasyonlarını ‘sessiz tehlike’ olarak değerlendirirken, “Şarj cihazı almak kolay ama güvenli enerji altyapısı kurmak mühendislik ister. Bugün birçok kişi farkında olmadan aracını değil, evini şarj ediyor. Bu yüzden doğru altyapı, doğru denetim ve doğru mühendislik şart” dedi.

TOPRALAMA VE SİGORTA YOK

Yapılan saha incelemelerine göre, Türkiye’deki şarj istasyonlarının yaklaşık yüzde 70’inde topraklama, sigorta koruması veya hat kesiti eksikliği bulunduğuna dikkat çeken Karabiber, sertifikasız ve ucuz ithal ürünlerin kısa sürede arızalandığını vurguladı.

Özel çocuklar bilimle buluştu
Özel çocuklar bilimle buluştu
İçeriği Görüntüle

Bursa merkezli Limadem Elektrik olarak, Legand ve Orge markalarıyla iş birliği içinde TS EN 61851 standardına uygun şarj altyapı sistemleri kurulumu yaptıklarını belirten Karabiber, termal manyetik sigortalar, kaçak akım röleleri ve koruma modülleriyle donatılan sistemlerin, uluslararası güvenlik standartlarını eksiksiz karşıladığını söyledi.

ÜCRETSİZ TESİSAT VE UYGUNLUK KONTROLÜ

Enerji sektörü temsilcileri ve mühendislerin öncülüğünde başlatılan “Güvenli Şarj Türkiye” kampanyasıyla, site yönetimleri, sanayi bölgeleri ve bireysel kullanıcılar için ücretsiz tesisat uygunluk kontrolleri yapılacağını da dile getiren Karabiber, elektrikli araç şarj altyapısının güvenliği için yasal düzenlemelerin güçlendirilmesi gerektiğini de belirtti.

"TOPLUMUN TAMAMINI İLGİLENDİRİYOR"

Limadem Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Şafak Karabiber açıklamasını, “Türkiye’de şarj istasyonu kurulumlarında bağımsız denetim mekanizması oluşturulmalı. Bu dönüşüm sadece araç sahiplerini değil, toplumun tamamını ilgilendiriyor. Güvenli enerji altyapısı, sürdürülebilir dönüşümün temelidir” diyerek tamamladı.