Yaşanan ekonomik sıkıntı, zam yağmuru Temmuz’da emeklilerin maaşlarını eritti. İşçi emeklileri ise, aylıklarına artış yapılmamasından dolayı hayal kırıklığına uğradı. Şimdi tüm gözler Ocak ayında yapılacağı belirtilen emekli zammına çevrildi. TÜİK’in açıklayacağı enflasyon oranı karşılığında emeklilerin maaşlarında artışa gidilecek.

Emekliler, Temmuz’da yapılan zamdan memnun kalmadığı gibi, zamlardan dolayı aylıkları eriyip yok oldu. Şimdi tüm emeklilerin gözü yıl sonunda yapılacak olan maaş artışında.

TÜİK  tarafından enflasyon verileri açıklandıkça emekli maaşlarına gelecek zam oranları ile ilgili de yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Bağ-Kur'lu ve SSK'lı emekli için ilk veri belli oldu. Üstelik Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da yıl sonu enflasyon tahminlerini açıkladı. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklisine yıl sonunda en az %31,92 oranında zam beklenirken memur emeklisine %25,92 enflasyon farkı zammı bekleniyor. Üstelik en düşük emekli maaşına da zam haberi var. En disiplin emekli maaşının enflasyon zammı ile 8.000 TL'ye yükselmesi beklenirken refah payının eklenmesi ile birlikte 10.000 TL olacağı tahminler arasında yer alıyor. Peki emekli maaşlarına ne zaman zam gelecek? İşte tüm detaylar…

Belirtilen rakamın  16 milyonu bulan emekliler, Temmuz ayı zammından memnun kalmadı. %25'lik zam oranı beğenilmezken gözler Ocak 2024 zammına çevrildi. Emeklilere Ocak ayında gelecek zamla ilgili ilk ipucu Türkiye İstatistik kurumundan geldi. 2024 ocak emekli maaş zammı için ilk veriler belli oldu. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından da emekli maaşlarını yakından ilgilendiren yıl sonunda enflasyon tahmini açıklaması yapıldı. Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminlerini güncellerken Emekliler de maaş zammı hesaplarını yapmaya başladı. Peki Ocak 2024 emekli zammı ne kadar olacak? Emekli maaşlarına Ocak ayında kaç TL zam gelecek?

3 OCAK'TA EMEKLİ MAAŞ ZAMMI BELLİ OLACAK

SSK ve bağ-kur emeklisine Temmuz ayında yapılan zam refah Payı ile birlikte %25 oranında olmuştu. Memur emeklisi de yine aynı şekilde %25 zam almıştı. Şimdi emeklilerin gözü kulağı Temmuz Aralık döneminde açıklanacak olan enflasyon verilerinde. SSK bağ-kur memur emeklisi EYT emeklisi vatandaşlar enflasyon rakamlarını yakından takip ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Temmuz ayı enflasyon rakamları Geçtiğimiz günlerde %9,49 olarak açıklanmıştı. Asıl kritik tarih ise 3 Ocak 2024 oldu. Çünkü 6 aylık enflasyon rakamları bu tarihte belli olacak. Bir yandan Ocak 2024 zammı için veriler takip ederlerken bir Yandan da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yıl sonu enflasyon tahminleri yayınlandı. Merkez Bankası daha önce %28 olarak açıkladığı yıl sonu enflasyon tahminini güncelleyerek yüzde 58'e çıkardı. Bu durumda da emekli maaş zammı hesaplamaları yeniden yapılmaya başlandı.

EMEKLİYE EN AZ %32 ZAM KESİNLEŞTİ

Sosyal Güvenlik uzmanlarına göre Merkez Bankası tarafından yapılan enflasyon tahmini doğrultusunda emekliye Ocak 24 zammı en az %32 olacak. Ayrıca Buna ek olarak refah payının da gelmesi bekleniyor. Bu durumda da emekliye %35-40 aralığında bir maaş zammı yapılması tahmin ediliyor. Yine en düşük emekli maaşı ile ilgili de yeni bilgiler var. %32'lik zam oranına göre en düşük emekli maaşı Ocak ayında 8.000 TL'ye yükselecek. Ancak en düşük emekli maaş zammı için efah Payı hesaplamaları da yapılmaya başlandı. Refah payının eklenmesi ile birlikte en düşük emekli maaşının ₺10.000'ye kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Emekli Ocak 2024 zamlı için net veriler Türkiye İstatistik Kurumu tarafından rakamlarını açıklanması ile belli olacak.

Editör: Bilal Kayaaltı