Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatının ardından emekli maaşlarıyla ilgili flaş gelişme yaşandı. Zam oranı değişti. Kademeli artış yapılacağı belirtildi. Yüzde 45 ile 30 arasında zam yapılacağı duyuruldu.

Emeklilerin merakla beklediği zam oranları netleşmeye başladı. Kademeli artışla yüzlerin güleceği belirtilirken, yüzde 45’e tekabül eden artış bekleniyor.   

Kademeli zamda oran değişti, yüzde 30-45 arasında zam uygulanacak! EYT ile emekli olan vatandaşlar ile birlikte sayıları 15 milyona ulaşan emekli vatandaşlar için yeni bir gelişme yaşandı. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in daha önce yaptığı açıklamalar ile birlikte Türkiye'de emekliler için ilk kez yeni bir düzenlemenin uygulanacağı ve bu düzenleme ile birlikte milyonlarca vatandaşa kademeli bir şekilde zam artışının beklediği açıklanmıştı. Zam oranları ile ilgili henüz resmi bir açıklama gelmese de kulislerden sızan haberlere göre yüzde 35-45 aralığında bir zam beklentisi söz konusuydu. Az önce gelen bir bilgiye göre söz edilen rakam aralığı genişleyerek yüzde 30 ile yüzde 45 aralığında bir kademeli zam artışının söz konusu olacağı gündeme atıldı. Milyonlarca yemek değil ilgilendiren yeni düzenleme ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Yılbaşında memur ve emekli maaşları için yüzde 35 oranında bir zam uygulanmıştı ve bu zam ile birlikte en düşük emekli maaşı 5500 TL'ye yükselmiş oldu. Nisan 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan emekliler için müjdeli bir haberin açıklamasını yaparak en düşük emekli maaşının 7.500 TL seviyesine yükseldiğini duyurdu. Şimdi ise tüm gözler Temmuz ayında uygulanacak olan ara zamları çevrildi. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin emekliler için yeni düzenleme hakkında daha önce açıklama yapmıştı. Emekli maaşları için nasıl bir düzenleme uygulanacak? Milyonlarca emekliliği ilgilendiren kademeli zam ile ilgili merak edilen tüm detaylar…

REFAH PAYI DA EKLENECEK

Geçtiğimiz günlerde yeni düzenlemenin yanı sıra emekli maaşları için refah payının da zam oranlarına ekleneceği açıklanmıştı ancak, gündemde tartışılan Bir diğer konu olan intibak zammı detayları henüz netleşmiş değil. Yeni düzenlemede refah payının da dahil edileceği kademeli zam oranlarında farklı maaş aylıklarına göre farklı zam oranlarının uygulanacağı biliniyor. Bu açıklamaya göre en yüksek emekli aylığı alan vatandaşlara en az oranda zam ve en düşük emekli aylığı alan vatandaşlara ise en yüksek oranda zam uygulanacağı öngörülüyor.

ARA ZAM NE ZAMAN?

Asgari ücret için önümüzdeki günlerde asgari ücret tespit komisyonunun bir araya gelmesi beklenirken memur ve emekli zamları ise Temmuz ayında yılın ilk 6 ayı için enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından enflasyon oranına göre netleşmiş olacak.

Editör: Bilal Kayaaltı