Enflasyonda yaşanan artış, gıda ürünlerine gelen zamlar vatandaşı bütçesini daraltıyor. Kurulan kabine ve hükümet, asgari ücrete zammıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan emekli maaşlarına yapılacak olan artış ise, yeni gelişmeler yaşanmaya başladı. Emeklilere 3 zam yapılacağı kaydedildi. Refah payının da ilave edileceği müjdeyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan duyurdu. Emekli ikramiyeleri ve maaşlarıyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı.

Emeklilerin eriyen maaşlarını, bozulan morallerini yükseltmek için herekte geçen bakanlık, refah payı, ek zamlar, enflasyon gözetilerek yapılacak artışı belirlemek üzere.

Geçen yıla kadar maaşlar tek bir kez zamlanıyordu o da yılbaşı zamları oluyordu. Artan ekonomik sıkıntılar ve enflasyon oranları yüzünden her geçen gün alım gücü giderek düştü ve bu durumun önüne geçebilmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayında bir ara zam uygulanacağını açıkladı. Bu yıl için de yılbaşı zamlarını açıklarken Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekirse ara zam uygulamaktan çekinmeyiz diyerek yeşil ışığı yakmıştı. Şimdi gözler Temmuz için açıklanacak olan yeni rakamlara çevrildi ancak, bu kez sistemde bazı farklılıklar var. Memur ve emekliler için aynı oranda zam yapılıyordu ancak, emekliler için bu yıl tamamen farklı bir sistemde Türkiye’de ilk kez denenecek olan kademeli zam uygulaması yürürlüğe alınacak. Bu konu hakkında ilk açıklama yapan Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin oldu. Yeni düzenlemede emeklilerin aldığı farklı orandaki maaşlar yüzünden zam oranının da farklı olmasına çözüm getirilmiş olacak.

3 KADEMEDE ZAM

Farklı rakamlar ile emekli maaşı alan 15 milyon emekli vatandaşın arasındaki haksız rekabetin önüne geçebilmek adına yeni düzenlemenin üzerine çalışmalar sürüyor. Kademeli zam detayları netleşirken, emekli maaşlarına refah payının ekleneceği de açıklanmıştı. İntibak zammı ile ilgili de çalışmalar sürüyor ancak, yeni sistemde zam uygulaması gerçekleştiğinde bu sorun büyük oranda çözülmüş olacak. Kademeli emeklilik sisteminde 3 farklı kademe belirlendi:

7 bin 500 TL ila 10 bin TL arasında maaş alan emekliler için 1. kademe,

10 bin TL ila 15 bin TL arasında maaş alan emekliler için 2. kademe

15 bin TL ve üstü maaş alan emekliler için ise 3. Kademe

ZAM ORANLARI DEĞİŞTİ

Açıklanan her kademede farklı zam oranı söz konusu olacak. En düşük maaş alan memur maaşı kademesindekilere en yüksek zam oranı uygulanırken, en fazla maaş alan memur maaşı kademesindekilere de daha az zam uygulanacak. Yani;

1. kademede yüzde 45,

2. kademede yüzde 40 ve

3. kademede ise yüzde 35 zam söz konusu olacak.

Editör: Bilal Kayaaltı