2000 sonrası SGK’lıların haklı mücadelesi TBMM’de şekillenecek. Yapılacak olan çalışmalarla mağduriyet ortadan kalkacak.

Yeni emeklilik sisteminde öncelik 2000 sonrası SGK’lılarda olacak. 2000 sonrası çalışanlar için emeklilik formülleri gündemde. Kademeli ve kısmi emeklilik için şartlar yavaş yavaş belli olurken, prim gün sayısını tamamlamak isteyen vatandaşlar da borçlanma seçeneğini büyük bir ilgiyle takip ediyor.

PRİM EŞİTLEMESİ YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilik konusunda SSK’lılarla eşitlenmek üzere küçük esnafın prim ödeme gün sayısını 7200 güne indireceklerini duyurdu. Bu çalışmadan 1 milyon küçük esnafın faydalanması planlanıyor. Bağ-Kur’da mevcut durumda emeklilik için gereken prim gün sayıları kadınlar için 20 tam yıl (7200 gün), erkekler için ise 25 tam yıl (9000 gün). Yapılan düzenlemeyle esnafların emeklilik için gereken prim gün sayısı 7200 güne düşürülecek. Böylelikle yaklaşık 1 milyon esnaf daha erken emekli olabilecek.

7 BİN 200 PRİM GÜNÜ İLE EMEKLİLİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu habere göre, esnafların emekli olabilmek için gereken prim gün sayısı SSK’lı çalışanlarla eşitlenecek. Bu düzenlemeyle esnaflar 9 bin gün yerine 7 bin 200 gün prim ödeyerek emekli olabilecekler. Bu değişiklik, esnafların 5 yıl daha erken emekli olmalarını sağlayacak ve gelir ile aylık bağlanma süresinde eşitlik sağlanacak.

EV HANIMLARININ DURUMU

Ayrıca, ev kadınları için de emeklilik sisteminde reformlar yapılacak. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Bu düzenleme ile kadınlar daha düşük bir prim ödeyerek emekli olabilecekler.

4500 PRİM GÜNÜ İLE EMEKLİLİK

Bağ-Kur’luların emeklilik için gereken prim gün sayısının düşürülmesiyle birlikte isteğe bağlı prim ödeyen ev kadınları da avantaj sağlayacak. Eğer Bağ-Kur’luların primleri SSK’lılarla eşitlenirse, ev kadınları 4500 gün prim ile emekli olabilecekler.

Kadınlara yönelik bir diğer imkan da emeklilik yaşının çocuk sayısına göre düşürülmesidir. Bu konu reform çalışmaları kapsamında değerlendirilecek.

DOĞUM BORÇLANMASI

Doğum borçlanması ve staj sonrası… Ev kadınları için doğum borçlanması imkanı ve staj sonrası doğumlar için borçlanma imkanı da gündemde yer alıyor. Anneler, sigortalı olduktan sonra yaptıkları doğumlar için borçlanma yapabiliyorlar. Reform çalışmaları kapsamında, sigorta öncesi yapılan doğumlar için de borçlanma imkanının sağlanması talepleri bulunuyor. Eğer kadınlar sigorta öncesi doğumları borçlanma imkanına sahip olursa, emeklilik yaşını geriye çekmek mümkün olacak.

Meclis’in açılmasıyla birlikte yeni emeklilik sistemi ile ilgili bütün gelişmeleri sitemizden paylaşacağız. Siz de gündemi takip etmek için songelisme.com adresini takip edebilirsiniz.

Sinan Oğan Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı. Vatandaşa sorduk

 

Editör: Bilal Kayaaltı