Milyonlarca emekçiyi ilgilendiren erken emeklilik ve gün sayısı için açıklama geldi. 1999 sonrası sigorta girişi olanlar düzenleme bekliyorlardı.

Özellikle kısmi emeklilik duyurusu sonrasında büyük bir heyecan yaşanmıştı. Yeni emeklilik sistemi ile ilgili şartlar ve detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Yeni emeklilik sistemi kapsamında artık 3600 günle emeklilik Mümkün olacak. SSK ve bağ-kurlular bu yasa ile erken emeklilik hakkına kavuşacak. Sigorta başlangıcı 1999 - 2001 - 2002 olanlara, Staj ve Çıraklık mağdurlarına, EYT'de prime takılanlara ve ev hanımlarına müjdeler peş peşe geldi.

Yeni emeklilik sistemi milyonlarca vatandaş tarafından merakla takip ediliyor. Özellikle EYT yasası sonrası gündeme gelen kısmi emeklilik 1999 sonrası sigorta başlangıcı olanlar, staj ve çıraklık mağdurları ile emeklilikte prime takılanlar için son derece önemli. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yeni emeklilik sistemi ile ilgili alınan yeni kararları kamuoyuna duyurdu. Bu yasa sayesinde artık 3.600 prim gün sayısı ile emeklilik Mümkün olacak ve emeklilik yaşı öne çekilecek. Ayrıca yeni emeklilik reformu sayesinde ev hanımlarına da büyük bir şans var. Ev hanımları hem filmlerin bir kısmını devlete ödetecek hem de çocuk sayısına göre daha erken emekli olma hakkına sahip olacak. SSK ve bağ-kur'luya erken emeklilik imkanları ile ilgili tüm detaylar haberimizde…

PRİM ŞARTI DEĞİŞTİ

Yeni emeklilik raporumu ile birlikte SSK ve bağ-kurlular için prim gün sayısı şartı tamamen değişiyor. İlk sigortalı olunan tarihe göre belirlenen prim gün sayısı yeni yasa ile beraber 8 Eylül 1999 öncesi için 3.600 gün olurken bu tarihten sonra işe başlayanlar için de 4.500 günü olarak belirlenmişti. Ancak emeklilik reformunun hayata geçmesiyle birlikte SSK ve bağ-kur arasında prim eşitlemesi geliyor. Bu durumda da prim gün sayısı tamamen 3.600 gün olarak eşitlenmiş oluyor.

KISMİ EMEKLİLİKLE ERKEN EMEKLİLİK YOLU AÇILIYOR

Ayrıca EYT sonrası yapılacak olan bu düzenleme ile birlikte staj ve çıraklık mağdurları, bağ-kur prime takılanlar, emeklilikte prime takılanlar, ev hanımları için de erken emeklilik yolu açıyor. Çünkü yeni yasa ile birlikte bağ-kur primleri öne çekilecek aynı zamanda staj ve çıraklık mağdurları için hizmet tespiti yapılacak. Böylece 1 milyona yakın Vatandaş da yeni yasa sayesinde erken emeklilik hakkını almış olacak.

EV HANIMLARININ PRİMLERİNİ DEVLET ÖDEYECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan yeni emeklilik yasası ile birlikte ev hanımlarının da yüzü gülecek. Çünkü ev hanımlarının primlerinin bir bölümü devlet tarafından karşılanacak. Yani isteğe bağlı sigorta yaptıran ev hanımları primlerin üçte ikisini öderken sigorta priminin 1/3'ünü ise devlet Ödemiş olacak. Ayrıca ev hanımları çocuk sayısına göre de daha erken emekli olma hakkına sahip olacak. Düzenleme ile ilgili son detayların çözüme kavuştuğu öğrenilirken en kısa süre içinde de kamuoyu ile paylaşılacağı gündeme geldi.

Editör: Bilal Kayaaltı