Hayat pahalılığı karşısında eriyen en düşük emekli maaşı 7 bin 500,  3 Ocak’ta açıklanacak olan enflasyonun ardından ne kadar artacağı merak ediliyor. Öte yandan, kamu çalışanlarının maaşlarına yapılacak zamlar netlik kazanacak.

İşçiler 2023'in son haftasında belirlenen 17 bin 2 TL'lik asgari ücreti 31 Ocak ya da 1 Şubat'ta almış olacak. Emekliler için 2024 yılının ilk 6 ayı için artış zamanı geldi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 6 aylık oran kadar enflasyon artışı alacak. 5 aylık enflasyon yüzde 33.66 olarak açıklanırken, 6 aylık enflasyonun yüzde 38-40 bandında çıkması bekleniyor.

15 TL OLABİLİR

Yeni yılda en düşük emekli maaşının 10 bin ila 12 bin TL arasında belirlenmesi öngörülürken, artışın açlık sınırına yenilecek olması tepkilere neden oluyor. Hükümete yakın olan kaynaklar, yaklaşan seçimden dolayı en düşük emekli maaşının 15 bin TL’ye çıkarılabileceğini ileri sürüyorlar.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 33 BİNİ AŞACAK

Ocak ve Temmuz aylarındaki zamlar toplu sözleşme ile belirleniyor. 6 aylık enflasyonun yüzde 38-40 bandında çıkması durumunda memurların ve memur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 15'lik toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı ile birlikte yüzde 50'yi bulacak. Bu durumda en düşük memur maaşı 33 bin TL'yi aşacak.

Bu arada, 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyonla birlikte, akaryakıta da  ÖTV artışından dolayı 3 lira zam geleceği belirtiliyor. 

Editör: Bilal Kayaaltı