Uludağ Üniversitesi'nden otomotiv sektörüne akademik destek Uludağ Üniversitesi'nden otomotiv sektörüne akademik destek

Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde “Ford Otosan Yeniköy Fabrikası Açılış Töreni”nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine önemli mesajlar verdi.  

Erdoğan, hibrit araçta Türkiye'nin söz sahibi olması için gereken adımların atıldığını ifade ederken, "Amacımız ülkemizi elektrikli araç ve batarya üretiminde dünyanın önde gelen oyuncularından bir haline getirmektir" dedi.

İşte Erdoğan'ın verdiği mesajlar:  

Kapasitesi 110 binden 405 bine çıkan, 3500 kişilik yeni istihdam sağlayan fabrikamızın grubumuza, şehrimize ve ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum.

Avrupa'nın en büyük ticari araç üretim tesisi haline geldi. Dünya markası Ford'un mühendislik ve üretim gücünün bir yansıması olan bu tesis pek çok öncü özelliği ile geleceğin fabrikası unvanını hak ediyor.

Ford Otosan Türk otomotiv sanayiinin gururu olmayı sürdürüyor. Biz otomotivde de bu topraklarda üretim yapan, istihdam oluşturan tüm yatırımcılar gibi Ford Otosan'a da sahip çıktık.

Ford Otosan'ı başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Küresel krizlere rağmen bu oranlara ulaştık. Türkiye olarak, otomotiv üretim piyasasında yaşanan ihracat gücünü korumakta kararlıyız. Hibrit araçta söz sahibi olmamızı sağlayacak yatırımlara önem veriyoruz.

Başbakanlığım ve Cumhurbaşkanlığım döneminde her yatırımı destekledik, attığı her adımda yanında olduk. Bilindiği gibi Türkiye'nin ticari araç üretiminin yüzde 69'unu, ihracatının yüzde 75'ini Ford Otosan gerçekleştiriyor. Geçen yıl toplam 6.2 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşarak otomotiv sektörünün ihracat şampiyonu unvanını devam ettiren Ford Otosan'ı bu başarısından dolayı ayrıca tebrik ediyorum.

“TOGG TETİKLEDİ”

Ülkemizde de elektrikli araçlara ilgi giderek artıyor. Dünyada bu yıl 7 milyonu Çin, 3 milyonu Avrupa ve 5 milyonu ABD olmak üzere toplamda 14 milyon adet elektrikli araç satışı bekleniyor. Bu alandaki rekabetin giderek kızışacağı anlaşılıyor. Türkiye olarak biz de Togg'un tetiklediği ilgiyle hızla gelişen elektrikli araç piyasasına sahip olma yolunda ilerliyoruz. Avrupa'nın batarya üretim üssü olma konusunda da kararlıyız.

Otomotiv sektöründeki yeni gelişmelere kendini adapte edemeyen firmaların kökleri ne kadar derine uzanırsa uzansın, bir süre sonra ayakta kalmakta zorlanacakları açıktır. Ford, önümüzdeki asırda da sektördeki liderliğini devam etme azmiyle yoluna devam ettiğini ispatlıyor.

“KALICI OLARAK TEK HANEYE İNDİRECEĞİZ”

Öncelikli meselemiz olan ekonomiye dair yol haritamızı kısa süre içinde milletimizle paylaştık. Geçtiğimiz günlerde yıllık programı ve 12. Kalkınma Planımızı kamuoyumuzun, iş dünyamızın takdirine sunduk. Bu plan ve programları iş dünyamızla işbirliği içinde hayata geçireceğiz. Önümüzdeki 5 yıl boyunca bizlere rehberlik edecek kalkınma planımızda yüzde 5 oranında istikrarlı büyüme hedefliyoruz. 2028'de 1.6 trilyon dolar toplam ve 17 bin 554 dolar kişi başına milli gelire ulaşmak hedefimizdir. İşsizliği yüzde 7.5'a indirmeyi öngörüyoruz. Özellikle mal ihracatını 375 milyar dolara yükseltmeyi, turizm gelirlerinde de 100 milyar dolar seviyelerine ulaşmayı planlıyoruz. Böylece cari işlemler açığını sıfıra yakın bir seviyeye düşürmüş olacağız. Enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara geriletmek en önemli hedefimiz. 2028 sonunda yüzde 4.7'ye geriletmek en önemli hedefimiz

Editör: Bilal Kayaaltı