Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla beraber 41, 42, 43 ve 44 yaşlarındaki vatandaşlar erken emeklilik fırsatından yararlanabilecek.

Sigorta başlangıç tarihi ve prim günü şartlarına göre, yaklaşık 2.5 milyon kişiye EYT yasası kapsamında emeklilik hakkı verilmiştir. Ancak EYT'li olmayanlar için de erken emeklilik imkanı bulunmaktadır. En az yüzde 60 iş gücü kaybı yaşayan ve en az 1800 prim gününü dolduranlar, sağlık raporuyla birlikte erken emeklilik başvurusu yaparak erken emeklilik hakkına sahip olabilecek…

Malulen emeklilik ise farklı şartları gerektirmektedir. Sigortalı çalışmaya başladıktan sonra en az 10 yıl geçmesi, en az 1800 günlük bir prim ödemesi ve hizmet süresi, en az yüzde 60 güç kaybı resmi raporlarıyla tespit edilmiş olması, sigortalı çalışanın işten ayrılması veya ticari faaliyetlerinin sonlandırılması ve Emekli Sandığı kapsamında çalışanların da görevden ayrılmaları gerekmektedir.

Başkan Erdoğan'ın talimatıyla yeni emeklilik sistemi için çalışmalar sürmektedir. 1999-2008 yılları arasında sigorta girişi olanlar için kademeli emeklilik formülü üzerinde durulmaktadır. 41, 42, 43 ve 44 yaşlarındaki vatandaşlar bu formül sayesinde erken emekli olabileceklerdir.

Yeni emeklilik sistemiyle birlikte erken emeklilik imkanının genişletilmesi ve daha fazla kişinin erken emeklilik hakkına sahip olması hedeflenmektedir. Ancak, şartların tam olarak belirlenmesi ve uygulamanın hayata geçirilmesi öncesinde kesin bir sonuca varmak mümkün olmayacaktır.

Editör: Bilal Kayaaltı