Bursa, tarih ve turizm kenti sloganıyla yerli ve yabancı misafirlere tanıtılıyor, “gelin, konaklayın, gezin, lezzetleri tadın” deniyor.

Geçtiğimiz gün Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında itirafta bulunmuş, kentimize gelenlerin 2 gün bile konaklamadığını söylemişti.

Aslında Bozbey, vizyonsuzluğa, bugüne kadar atılan yanlış adımlara, harcanan milyonlara dikkat çekti.

Örnek vermek gerekirse, Türkiye’nin farklı kentlerinde yerel yönetimler, yerli ve yabancı turistlerin de istifade etmesi için merkezi yerlerdeki tuvaletleri ücretsiz yaptıklarını biliyoruz.

Gelin görün ki bizim şehrimizde, geçmiş dönem Büyükşehir ve Osmangazi belediye başkanları, uyarıları, şikayetleri duymazdan geldiler, yapılan haberleri, köşe yazılarını umursamadılar.

2019 yılıydı, çalıştığım gazetede Şehreküstü Camii’nin altındaki, mülkü Osmangazi Belediyesi’ne ait olan, cami derneğine belediye tarafından verilen helayla ilgili haber yapmıştım. Habere, derneğin tuvaleti üçüncü kişilere ihaleye verdiği, cami lojmanının eski olmasından dolayı namaz kıldırma memurlarının başka binalarda kaldığı ve kiralarının da heladan elde edilen paralarla ödendiğini yazmıştım. Daha önce bu ibadethanede görev yapan Lütfü Taşçı’nın da ismi haberde geçiyordu. Haberin çıktığı gün Taşçı ve yanındaki imam efendi, başka kişilerle gazeteye büyük bir telaşla gelip, patrona haberin kaldırılmasını rica etmişlerdi. Maalesef bir gün sonra haber, patronun isteğiyle asılsız olarak verilip, skandala imza atılmıştı.

Sonradan öğrendim ki Taşçı, patronun annesinin cenazesini kıldırmış, yaptığı rica bu şekilde kabul görmüştü. Ardından o gazeteyle yollarım ayrılmıştı.

Algı böyle bir mevzu,

Gazetecilere, köşe yazarlarına çiğköfte, teneke tavuk, mangal partisi yapan, daha önce Yıldırım Belediyesi’nde başkan yardımcısıyken Oktay Yılmaz tarafından mesajla görevden alınan Ali Mollasalih aynı algıları yaparak, aleyhinde çıkacak haberleri, eleştirileri bu şekilde engellemeyi başardı.

Sanırım buraya kadar bazı şeyleri izah etmişimdir.

***

Aradan 5 yıl geçti, rant rüzgarı esmeye devam ediyor.

Şehreküstü Camii’nin altındaki Osmangazi Belediyesi’ne ait olan, cami derneğinin üçüncü kişilere ihaleyle verdiği turnikeli tuvalet, adeta para basıyor. Günde en az 700 kişi giriyormuş. Edindiğim bilgilere göre, 31 Mart’ta tarihi bir yenilgi alan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, ekibini gönderip tuvaletin geri alınmasıyla ilgili zabıt tutturmuş.

Sebebi şikayetler!

Neden mi?

Helaya giriş 10 lira olması.  Evet, evet yanlış duymadınız 10 Türk parası.

Bursa’da ekmek 10 TL.

Her gün binlerce vatandaşın geçtiği, buluştuğu Şehreküstü Cami’nin altındaki hela ücreti de ekmek parasına denk. İnanın tuvaletin giriş kapsına asılı olan rakamı görenler bir kere daha bakmak zorunda kalıyor. Ücreti çok bulanlar haklı olarak sessiz tepki gösteriyor.

Merak ediyorum,  Vali Mahmut Demirtaş Şehreküstü Camii’nin nerede olduğunu biliyor mu? Burada dönen dolaplardan haberi var mı?

Haftada bir gün Şehreküstü’ndeki Diyanet binasına gelen Müftü Yavuz Selim Karabayır, parası olmayanın giremediği helanın varlığından haberi var mı?

Muhalefet partileri yöneticileri bu helanın önünden geçtiler mi?

Biliyorum, 20 yıl sonra Osmangazi Belediyesi’nde kan değişikliği oldu. Erkan Aydın Mustafa Dündar’ı ve kibirli özel kalem müdürünü o binadan yolcu etti. Ancak, turizm şehrine yakışmayan bu tuvalet skandalına acilen el atmalı, burası yerli halka ve turistlere ücretsiz hizmet etmeli.

Şimdi bir takım dalkavuklar, caminin giderleri var, bunlar ne olacak diyebilir.

Koskoca sanayi şehrinde böyle bir soru sorulması bile abesle iştigal olur.

Ayın iki haftası Cuma günü caminin giderleri için para toplanır, sponsorlar bulunur sorun ortadan kalkar.

Bu şehrin vizyonsuzluktan kurtulması için bedel ödemiş, ödemeye devam eden bir fani olarak, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ı, meclis üyelerini Allah rızası için göreve davet ediyorum.

Size verilen oyların hakkını vermek zorundasınız. Sizler Bursa’da ezberi bozdunuz, vatandaşın derdinle dertlenmeyenleri şaşırttınız, hesaplarını altüst ettiniz!

Hayırla yad edilmek sizin elinizde.

İnanıyor ve heyecanlanıyorum ki, Şehreküstü’ndeki bu tuvalet rezaletine kısa sürede son verilir.

Cebinde parası olmadığı için çocuğunun altına işemesini kahırlı gözlerle izleyen annelerin yüzü güler.

Bizler artık gülümsemek istiyoruz.

Bursa’mıza gelenlerin de gülümsemesini arzu ediyor, bu kentten ayrıldıklarında bedava reklamımızı yapmalarını hayal ediyoruz.

***

Son olarak şu hususun altını çizmek istiyorum. Mustafa Dündar, sanki babasının parasını harcarcasına, Şehreküstü Meydanı’ndaki çınar ağacını gece yarısı kestirmiş, yerine elektrikli totem koydurarak, fotoğrafını her gün vatandaşa seyrettirmişti.

Sonra ne oldu biliyor musunuz, vizyonsuz Dündar ve ekibi, totemi yerinde 6 ay sonra söküp meydanın alt köşesine taşımışlardı. Sebebi ise, totemin görüntüyü bozması.

Tabi olan ağaca oldu.

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın da torunlarına anlatacağı, yaptığı hizmetlerle ilgili hikayeleri olmalı. Aydın, kesilen ağacın yerine ve meydanın farklı noktalarına, Bursa’mızın değeri çınar ve kestane fidanı dikerek, Dündar’ın kulaklarını çınlatmalı.