Yapılacak olan değişikliklerle Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yeni süreç başladı. Erken emeklilikte yaş şartının kaldırılmasının ardından Bağ-Kur’lular için de değişiklikler yapılıyor. Gerçekleşecek düzenleme sayesinde yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur sigortalısına primlerle ilgili sevindiren adım atılacak. Böylelikle Bağ-Kur’lularla birlikte SSK prim farkının da giderilmesi sağlanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başlattığı çalışma sayesinde erken emeklilik hayali kuranlara müjde verildi.  Küçük esnaf, çiftçi güncellemeleri yapıldı. Bağ-Kur sigortalıları, SSK Sigortalılarına gün doğdu.

Yapılacak olan yeni düzenleme ile erken emeklilik için gerekli şartları sağlayan çalışanlar, normal emeklilik yaşından tam 5 yıl önce emekli olabilecekler. Bu uygulama sayesinde, çalışanlar çalışma hayatlarını daha erken noktalama isteğini gerçekleştirebilecekler. Erken emeklilik için prim günü ve sigortalılık süresi gibi kriterlerin yanı sıra yaş şartı da aranıyor. Bu güncelleme, küçük esnaf ve çiftçiler gibi özellikle Bağ-Kur sigortalılarını yakından ilgilendiriyor.

Yapılacak düzenleme öncesinde öncelikle küçük esnaf ve çiftçilerin yararlanacağı belirtiliyor. Çalışmalar sırasında öncelikle küçük esnaf tespiti yapılacak ve bu kapsamda iş yerinde çalışan işçi sayısı ile basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi çeşitli alternatifler değerlendirilecek. Ayrıca düzenlemenin tüm süreleri kapsayıp kapsamayacağı da belirlenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlığı yapılan çalışma, yaz sonuna kadar tamamlanacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Düzenlemenin Ekim ayında Meclis’e sunulması planlanan torba yasa tasarısında yer alması bekleniyor.

Mart ayında yürürlüğe giren EYT yasası ile 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlarda yaş şartı kaldırılmıştı. EYT’lilerden Bağ-Kur’lular kadınsa 20 yıl (7200 gün), erkekse 25 tam yıl (9000 gün) tamamladığında emekli olabiliyor. Yeni yasa tüm süreleri kapsarsa, Bağ-Kur reformu kapsamına giren EYT’li erkek sigortalıların da yaşlılık aylığına hak kazanma koşulu 7200 güne inecek. 7200 gün primi olan EYT’li erkek esnaf, yasa çıktığında hemen emeklilik başvurusunu yapabilecek.

Erken emeklilikle ilgili çalışmalar hızla devam ediyor ve umutla bekleyenler için güzel haberlerin geleceği günler yakın gibi görünüyor.

Editör: Bilal Kayaaltı