Memur ve emeklinin zam oranı için nefesler tutuldu Memur ve emeklinin zam oranı için nefesler tutuldu

Erken emeklilik hayali kuran milyonlarca çalışan için müjdeli haber geldi. EYT kapsamına giremeyenler için yepyeni bir fırsat doğdu. Yaş şartı aranmaksızın 3600 prim günü ile erken emeklilik hakkı, TBMM gündeminde yer alıyor. Milletvekillerinin oylaması sonucu onaylanması halinde, milyonlarca vatandaş erken emeklilik hakkına sahip olacak.

77

Geçtiğimiz yılın şubat ayında TBMM’de kabul edilen EYT’siz yasa ile birlikte, 3 milyondan fazla vatandaş erken emeklilik hakkına kavuşmuştu. Bu düzenleme hala devam ederken, EYT’yi kıl payı kaçıranlar için de yeni fırsatlar duyuruldu. Özellikle 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanları sevindirecek bu yeni düzenlemeler, erken emeklilik hayali kuranlar için umut oldu.

Erken Emeklilik İçin 7 Farklı Formül:

  1. Malulen Emeklilik: 10 yıllık çalışma süresini dolduran ve 1800 gün primi olanlar, sağlık durumlarında bozulma olması halinde malulen emekli olabiliyor.
  2. Anneler İçin Çocuk Avantajı: Sigorta giriş tarihinden önce çocuğu olanlar, doğum borçlanması ile emeklilik yaşını 6 yıla kadar öne çekebiliyor.
  3. Askerlik Borçlanması: Erkek sigortalılar, sigorta giriş tarihinden önce yaptıkları askerlik süresini borçlanarak emeklilik yaşını öne çekebiliyor.
  4. Yıpratıcı İşlerde Çalışmak: Madencilik gibi yıpratıcı işlerde çalışanlar için prim desteği sağlanıyor. SGK’nın belirlediği 44 meslek grubu yıpratıcı işler arasında yer alıyor.
  5. Engellilere Vergi İndirimi: Engelli çalışanlar, vergi indirimi sayesinde yaş şartı aranmaksızın 10 yıl sigortalılık süresini tamamlayarak emekli olabiliyor.
  6. Ağır Engelli Çocuğu Olan Anneler: Ağır engelli çocuğa sahip anneler, devletin ilave prim desteği sayesinde erken emeklilik hakkına sahip oluyor.
  7. Kısmi Emeklilik: 10 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü ile kısmi emeklilik yakın zamanda TBMM’den geçecek düzenlemeler arasında.
  8. Diğer bir erken emeklilik fırsatı olan prim eşitlemesi düzenlemesi de TBMM’ye geliyor. SSK ve Bağ-Kur prim eşitlemesi sayesinde milyonlarca kişi erken emeklilik hakkına sahip olacak. Küçük esnafa erken emeklilik sağlayacak olan bu düzenleme, Bağ-Kur’luların emeklilik prim gün sayısını 7200 güne düşürecek.

    Erken emeklilik hayali kuranlar için umut veren bu düzenlemeler, milyonlarca çalışanın yüzünü güldürecek. TBMM’den gelecek onayla birlikte, erken emeklilik fırsatları kapılarını aralayacak.

Editör: Bilal Kayaaltı