Emeklilik hayali kuran işçiler için yeni adım atıldı. SGK giriş tarihleri 2000 ile 2008 arasında olanlara sürpriz yapıldı. 1 milyonu aşkın emekçiye erken emeklilik yolu açılacağı bildirildi. Sigortalıları yakından ilgilendiren gelişmenin detayları şu şekilde…

Yapılan çalışmalar kapsamında EYT’den faydalanamayanlara müjde geldi. Prim günlerinde eksik olanları, Bağ-Kur’luları, çırak ve staj mağdurlarını yakından ilgilendiren emeklilik için düğmeye basıldı.

 İşe giriş tarihi 2000 2008 arası olan 1 milyon kişiye erken emeklilik yolu açılıyor. Prim gün sayısı eksik olanlar, staj ve çıraklık mağdurları, Bağ-Kur'lular, ev hanımları için yepyeni bir düzenleme yapılıyor. Bu düzenleme ile birlikte emekli olmak isteyenlerin emeklilik yaşı öne çekiliyor. Böylece prim ödeme süresi kısalıyor vatandaşlara daha erken emeklilik hakkı veriliyor. Özellikle Bağ-Kur'luların beklediği büyük müjde geldi. Erken emeklilik şansı artık kapıyı çalıyor.

EYT yasası ile Yaklaşık 5 milyon vatandaş için emeklilik kapısı aralandı. Şubat ayının sonundan bu yana vatandaşlar emeklilik dilekçelerini vermeye devam ediyor. Ancak özellikle BAĞ-KUR ve SSK primleri arasında fark olması vatandaşı İsyan ettirdi. Bağ-Kur’lular 9000 gün prim ödeyerek emekli olabilirken SSK'lılar 7200 gün primle emeklilik hakkını elde ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile bu sorunun çözümü için harekete geçildi. Büyük emeklilik reformu için çalışmalar başladı. yeni düzenleme ile birlikte BAĞ-KUR ve SSK primleri artık eşitlenecek. Böylece bağ-kurlular için prim indirimi uygulanacak. EYT'Yİ kaçıran bağ-kurlular dilekçe vererek prim indirimi ile birlikte emekli olma hakkına sahip olacak. Yeni emeklilik reformu ile sadece bağ-kurlulara değil staj ve çıraklık mağdurlarına, ev hanımlarına, eyt'yi kaçıranlara ve sigorta başlangıç tarihi 1999 sonrası olanlara da müjde var. Kararı duyanlar sevinçten havalara uçacak çünkü erken emeklilik yasası geliyor.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN SÜRE DÜŞÜYOR

Türkiye'de emeklilik sisteminde önemli bir değişiklik planlanıyor ve bu düzenleme özellikle küçük esnaf ve Bağ-Kur'lu vatandaşlar için umut verici bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Yapılacak bu düzenleme ile 1 milyondan fazla kişi 5 yıl daha erken emeklilik hakkına kavuşabilecek.

Bağ-Kur'lu vatandaşlar bu düzenleme sayesinde daha az prim ödeyerek emeklilik hakkını elde edebilecek ve emekli olma sürelerini kısaltabilecekler. Meclis'e sunulacak yeni torba yasa ile Bağ-Kur'luların prim şartı 9 bin günden 7200 güne düşürülecek. Bu düzenleme kapsamında 1800 gün kazanan Bağ-Kur'lular, 5 yıl daha az prim ödeyerek emekliliklerini gerçekleştirebilecekler. Bu değişiklik aynı zamanda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunu da ilgilendirecek.

Esnaflar için de önemli bir gelişme söz konusu. Esnafların emekliliği için gerekli prim gün sayısı SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek ve böylece esnaflar da 9 bin gün yerine 7 bin 200 günle emekli olabilecekler. SGK'lı çalışanlar ile Bağ-Kur'lu çalışanlar arasındaki 1800 gün yani 5 yıllık süre farkı kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenecek. Bu düzenleme ile birlikte erken emeklilik imkanı doğacak ve aynı zamanda yüzde 20 daha yüksek emekli aylığı alma fırsatı sunulacak.

2008 yılında gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emeklilik için gerekli ödeme gün sayısı 7200 (20 yıl) olarak belirlenmişti. Ancak, Bağ-Kur'lular için bu süre 9000 gün (25 yıl) olarak kalmıştı. Bu durum nedeniyle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyorlardı. SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları gerekmekteydi.

ERKEN EMEKLİLİK GELİYOR

Bağ-Kur'da mevcut durumda emeklilik için prim gün sayıları şu şekildeydi:

Normal emeklilik: Kadınlar için 20 tam yıl (7200 gün), erkekler için 25 tam yıl (9000 gün) prim ödemesi gerekiyordu.

Kısmi emeklilik: Kadınlar 50, erkekler 55 yaşında ve 15 tam yıl (5400 gün) prim ödemeleri halinde emekli olabiliyorlardı.

Yapılacak düzenleme ile birlikte Türkiye'deki Bağ-Kur'lu vatandaşlar daha adil bir emeklilik sürecine kavuşacak ve emeklilik şartları daha elverişli bir hale gelecek. Bu düzenlemenin hayata geçirilmesiyle birlikte emeklilik süresi bekleyen milyonlarca kişi için yeni bir umut ışığı doğuyor.

Editör: Bilal Kayaaltı