Yaşadıkları sorunu her platformda anlatmaya, haykırmaya çalışan çıraklık ve staj mağdurları için yeni gelişme yaşanıyor. Erken emeklilik için süreç başlatıldı.  EYT kapsamında emekli olmaları için çalışmalara hız verildi.  

EYT’de kapsam dışı kalanlara büyük müjde geldi. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsayan EYT yasası geçtiğimiz Şubat ayı sonunda kabul edilmiş ve TBMM’den geçerek yasalaşmıştı. EYT'yi kaçıran milyonlarca vatandaşın da uzun süreden beri hükümetten yeni bir düzenleme beklentisi vardı. Yeni emeklilik sistemi ile ilgili Ankara kulislerinde önemli gelişmeler yaşanıyor. EYT'yi kaçıran 1999 sonrası sigorta girişi olanlar staj ve Çıraklık sigortası mağdurları, prim eksiği olan bağ-kurlular ve ev hanımları için büyük haber geldi.

Geçtiğimiz aylarda TBMM’den geçerek yasalaşan EYT düzenlemesi bir çok vatandaşı yüzünü duyurmuştu. EYT düzenlemesi ile 5 milyona yakın vatandaş için erken emeklilik yolu açılırken aynı zamanda hayal kırıklığı yaşayanlarda olmuştu. Özellikle staj ve Çıraklık sigortası mağdurları hükümetten yeni bir düzenleme beklentisi içine girmişti. Nihayet beklenen düzenleme için büyümeye basıldı. Sigorta başlangıcı 1999 sonrası olanlar, staj ve Çıraklık sigortası mağdurları, prim eksiği olan bağ kurlular ve ev hanımları için yepyeni bir EYT paketi geliyor. Yeni EYT paketiyle milyonlara erken emeklilik yolu açılacak. Son dakika erken emeklilik gelişmesinin detayları haberimizde…

Yeni torba yasa ve mini EYT paketi konusunda Ankara kulislerindeki hareketlilik ve tartışmalar devam ediyor. 2024 yerel seçimlerine doğru yapılan bu düzenlemelerin bütçe üzerindeki etkisi ve mali yükü hesaplanıyor. EYT yasasıyla ilgili tartışmalardan biri olan kademeli emeklilik kavramı da ele alınıyor. İlk işe giriş tarihi 9 Eylül 1999 ve sonrasında olan kişilerin emekli olabilmeleri için EYT hak sahiplerine göre daha uzun çalışmaları gerektiği yönündeki düzenlemeye, EMADDER gibi savunucularca işe giriş tarihine dayalı kademeli bir emeklilik tablosu önerisi getirildi.

PRİM İNDİRİMİ YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, küçük esnafın prim ödeme gün sayısını 7.200 güne indireceğini açıklaması dikkat çekti ve EYT'liler için prim günü şartının 9.000 günden 7.200 güne düşürülebileceği ihtimali gündeme geldi. Bu düzenleme, yeni EYT paketinin bir parçası olarak değerlendiriliyor ve seçim vaadi olarak önemli bir konumda bulunuyor.

STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI MAĞDURLARI MERAK İÇİNDE

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları da önemli bir konu olarak ele alınıyor. İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 veya öncesine denk gelen kişilerin, staj ve çıraklık dönemlerinde yaşadıkları mağduriyetlerin EYT kapsamına alınması gündemde. Ancak, stajyerler ve çıraklar arasındaki ayrıma dair tartışmalar, gelecek süreçte olası tepkilerin de göz önünde bulundurulmasını gerektiriyor.

MECLİSE  GELECEK

Bu düzenlemelerle ilgili son kararlar ve yasal düzenlemelerin meclis gündemine getirilmesi bekleniyor. Ancak netleşen herhangi bir bilgi ya da açıklama henüz bulunmuyor. O nedenle, ilgili kişilerin resmi kaynaklardan takip etmeleri ve kesin detayları öğrenmeleri önem arz etmektedir.

Editör: Bilal Kayaaltı