Yaşanan ekonomik sıkıntıyı, gıda ürünlerindeki fahiş artışları göz ününde bulunduran iktidar düğmeye bastı. Ev hanımlarına maddi destek için kesenin ağzını açtı. Dul, yetim aylıkları, çalışmayan kadınlar da düzenli ek gelir elde edecekler. Bayram öncesi verilen müjdeyle ev hanımlarına sürpriz yapılacak.

Ev hanımlarına müjde geldi, destek yapılacak, kadınların yüzü gülecek. Mutfak masraflarının yükü kalkacak.

Kısıtlı imkanlarla  yaşam standardına sahip olan evlerde yaşayan bireylere devlet tarafından sağlanan mali destek programı, maddi imkânı kısıtlı ev hanımlarına da umut oluyor. Bu program sayesinde, ev hanımları zor zamanlarında devletin desteğiyle ayakta durabiliyorlar. Ayrıca dul ve yetim aylığı, çalışmayan ev hanımlarına düzenli bir gelir sağlıyor. Bu ödeme programı kapsamında her ay düzenli olarak ödeme yapılıyor.

VEFAT EDEN EŞTEN MAAŞ ALINABİLİR Mİ?

Eşlerden biri sigortalı olarak çalışırken vefat ederse, geride kalan eş veya çocuklar için maaş bağlanabiliyor. Yasalara göre, alınan son maaş miktarının %75'i geride kalan eşe bağlanıyor. Eğer geride kalan eş de çalışıyorsa, bu oran %50'ye düşüyor. Eğer ailede ikiden fazla yetim çocuk varsa, eş için %50 ve her yetim çocuk için %25'lik oranlar üzerinden maaş bağlanıyor.

NE KADAR ÖDEME YAPILACAK?

Dul ve yetim maaşının miktarı en düşük emekli maaşı üzerinden hesaplanıyor. 2023 yılında yapılan zam sonrasında açıklanan en düşük emekli maaşı 5.500 TL olarak belirlendi. Bu miktar üzerinden hesaplama yapıldığında %25'lik artışla birlikte aylık 1.375 TL, %50'lik artışla 2.750 TL, %75'lik artışla ise 4.125 TL ödeme yapılıyor.

Erkek ve kız çocukları, belirli düzenlemeler çerçevesinde yetim maaşı alabilirler. Erkek çocuklar, 18 yaşına kadar maaştan faydalanabilirler. Eğer öğrenci olurlarsa, 20 yaşına kadar bu maaşı alabilirler. Üniversite öğrencisi ise 25 yaşına kadar yetim aylığından yararlanabilir. Kız çocukları ise evlenmemişlerse, ömür boyu bu maaştan faydalanabilirler. Bir babanın sigortalı olarak çalışan evli kızı, babasının vefatı durumunda, evli olsa dahi boşandığı anda yetim statüsüne girer ve bu maaşı alabilir.

Editör: Bilal Kayaaltı