Milyonlarca kişi için erken emeklilik müjdesi geliyor. 1999 sigorta girişi olan SSK ve Bağ-Kur’lular da bilindiği gibi emeklilik hakkını elde etmişlerdi. Öte yandan EYT’yi kaçıranlar ise hayal kırıklığına uğramıştı. Şimdi yeni bir adım atıldı EYT paketi düzenlemesi tekrar geliyor.  SSK ve Bağ-Kur’lular için bu düzenleme ile birlikte 50 yaş altı emekli  olacak. 5.000 gün prim sayısı ve yine Bağ Kur’lular için prim affı süreci başladı.  İşte müjdeli süreçle ilgili detaylar...

Yeni emeklilik düzenlemesi müjdesi az önce geldi. Artık 10-15 yıl sigortalılık süresi bulunan kişiler erken emeklilik hakkı elde edecek ve hemen emekli maaşı almaya başlayacak. Mart ayında kabul edilen EYT yasasını 1999 sonrası sigortalı olanlar ve prim eksiği bulunan bağ-kurlular kaçırmıştı. EYT'Yi kaçıranlar için Mini EYT paketi TBMM'de kabul edildi. 1999 sonrası sigorta başlangıcı olanları, prim eksiği olanlar ve staj ve çıraklık mağdurları bu yasa ile sevinçten havalara uçacak. Çünkü yeni erken emeklilik düzenlemesi geldi. Milyonlarca kişi bu düzenleme ile birlikte 50 yaş altı emekli olma hakkına sahip olacak. 

Erken emeklilik hayali Kuran milyonlarca vatandaş için hükümetten kısmi emeklilik imkanı müjdesi geldi. 10 yıl prim süresi olanlar başvuru yaparak erken emekli olma şansına sahip oluyor. 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanları kapsayan kısmi emeklilik düzenlemesinde aynı zamanda SSK'lı olmak şartı da aranıyor. Yine 3600 prim günü ve kadınlar için 50 erkekler için 55 yaş şartı bulunuyor. Bu üç şartın gerçekleşmesi durumunda başvuru yapanlar hemen emekli maaşı almaya başlayabiliyor.

Ayrıca EYT'Yİ kıl payı kaçıranlara da yeni müjdeler var. 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar, prim eksiği bulunanlar, ev hanımları ve staj ve çıraklık mağdurları için hükümet Düğmeye bastı. Yeni bir emeklilik sistemi üzerinde çalışmalar başlarken 1 Eylül itibariyle TBMM gündemine geleceği iddia edildi. Yani milyonlarca kişi için yepyeni bir emeklilik düzenlemesi daha gelecek. Yeni düzenleme ile birlikte ilk etapta 1 milyon kişinin emeklilik dilekçesi vereceği tahmin ediliyor.

Emeklilik sisteminde yapılacak olan yeni düzenleme en başta bağ-kurluları ilgilendiriyor. Çünkü BAĞ-KUR ve SGK arasında prim eşitlemesi yapılacak. EYT düzenlemesinde 9.000 gün olan BAĞ-KUR prim gün sayısı yeni düzenleme ile birlikte 7200 güne düşürülecek. Böylece 1800 gün prim indirimi uygulanmış olacak. Bu indirim sonrasında da EYT düzenlemesinden faydalanamayan bağ-kurlular dilekçe vererek emeklilik hakkına sahip olacak.

Yeni emeklilik düzenlemesinde bağ-kurlular için bir madde daha bulunuyor. Bu maddeye göre ise bağ-kurlulara prim affı uygulanacak. Yani bağ-kurlular primlerini yeniden canlandırma ve faizsiz ödeme imkanını elde edecek.

Editör: Bilal Kayaaltı