Ekonominin çarklarına sıkışan Kovid’in zincirleme etkisi nedeniyle esnaf zor dönemden geçiyor. Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verilerini işaret eden CHP’li Ağbaba “2020’de her gün ortalama en az 273 esnaf kepenk kapattı” dedi.

Ancak enflasyonun sorumlusu da bu kesim oldu. İki yıl önce soğan üreticilerinin yüksek fiyatların nedeni olarak gösterilmesiyle yaşanan sürecin benzeri bu kez market ve pazarcılar için işlemeye başladı. 

‘FİYATLAR RAFTA YÜKSELTİLİYOR’ SUÇLAMASI 

Erdoğan’ın, raflardaki fiyat artışının sebebinin marketler olduğunu belirtmesiyle birlikte pazarcı, bakkal enflasyonu patlatan kesim gibi gösterildi.

Ekonomideki kronik sorunları gözardı eden yaklaşım tartışma yarattı. Karar'da yer alan habere göre,  Ticaret Bakanlığı ise zor virajdan geçen esnafı ‘fahiş fiyat’ denetimleriyle cezalandırdı. 81 ilde market, bakkal, pazar yerlerine yapılan denetlemede bugüne kadar 495 firmaya toplam 15 milyon TL ceza uyguladı. 

SAVUNMANI VER BAKKAL AMCA  

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından son bir haftada bin 674 işletme denetlendi. Firmaların savunmaları alındı. 

ENFLASYON FATURASI ESNAFA ÇIKTI

Ticaret Bakanlığı 120 firmaya fahiş fiyat ve stokçuluk nedeniyle 3.5 milyon lira ceza kesti. Pandemi döneminde artan fiyatlarla yeniden mücadele başlarken, enflasyonun faturası yeniden esnafa kesildi. 2 yıl önce de artan patates ve soğan fiyatlarıyla üretici ‘stokçu’ damgası yemişti. 

Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan enflasyonu tek haneye düşürmek için Merkez Bankası sıkı para politikasını sürdürüyor. Son dönemde artan fiyatlar karşısında şikayetlerin ardı arkası kesilmezken, bakanlık da fahiş fiyat avına çıktı.  

Pandemi döneminde artan fiyatlarla yeniden mücadele başlarken, enflasyonun faturası yeniden esnafa kesildi. 120 firmaya ‘fahiş fiyat’ ve ‘stokçuluk’ nedeniyle 3 milyon 595 bin lira idari para cezası uygulandı. Yaklaşık 2 yıl önce de artan patates ve soğan fiyatlarıyla ‘stokçuluk’ ortaya çıkmıştı. O dönemde Türkiye genelinde geniş patates ve soğan stokçularının peşine düşülürken hem tüketici hem de üretici mağdur edildi.  

Editör: Haber Merkezi