EYT yasası çıktı, yaklaşık 2 milyona yakın kişi emekli edildi. Bunların bir kısmı hala maaş bağlanmadığı için sorun  yaşarken, birçoğu ise maaşlarını almaya başladı. Öte yandan, emeklilik hakkını elde edemeyenler de seslerini duyurmaya devam ediyor. Buradan yola çıkarak çıraklık ve staj mağdurları haklı mücadelelerini sürdürüyor. 1999’dan önce staj ve sigorta haklarının tanıması ve yasanın çıkması için seslerini duyuruyorlar ve talepte buluyorlar.

Çırak ve staj mağdurları için TBMM’nin açıklamasını beklemeden açıklamalar ardı ardına geliyor. Muhalefet ve bazı duyarlı STK’lar yaşanan mağduriyete dikkat çekiyorlar.

Staj mağdurları, okullarındaki staj dönemlerinde sigorta kayıtlarını aldıklarını fakat sonrasında bu dönemin eğitim amaçlı olduğu gerekçesiyle dikkate alınmadığını ve bu yüzden mağdur olduklarını belirtiyorlar.

Staj ve çıraklık mağdurlarının haklılığını gündeme getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, EYT düzenlemesinden yararlanamayan esnaf ve sanatkarların umutsuz bekleyişlerine müjdeli bir haberin gelebileceğini açıkladı.

NORM BİRLİĞİ

Palandöken, EYT düzenlemesinin dışında kalan esnaf, sanatkarlar ve diğer grupların adil bir şekilde değerlendirilmesi, emeklilik hakkı kazanan herkesin eşit şekilde muamele görmesi ve staj mağdurlarının sorunlarının çözülmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Esnaf, sanatkarlar, tarım işçileri ve emekli olamayan bireyler, EYT düzenlemesinin kapsamına alınarak haklarının korunmasını istiyorlar. Palandöken, norm birliğinin olmamasının farklı kesimler arasında prim günleri açısından farklılıklara neden olduğuna dikkat çekiyor ve staj mağdurlarının emeklilik haklarındaki engellerini dile getiriyor.

SEVİNDİRİCİ HABER

Kendi işlerinde çalışan esnaf, sanatkarlar, tarım işçileri ve emekli olamayanlar, EYT düzenlemesinin kapsamına alınarak haklarının korunmasını beklediklerini dile getiren Palandöken, “Artık bu konuda umut verici bir haber almayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Özellikle norm birliğinin sağlanması, çalışanların emeklerinin karşılığının alınmasının sağlanması açısından büyük önem taşıyor” ifadelerini kullanıyor.

EMEKLİLİK SİGORTALARI

Emeklilik hakkı kazanan herkesin adil bir şekilde değerlendirilmesi ve staj süresinin emeklilik süresine dahil edilmesi gerektiğini de vurgulayan Palandöken,  “Sosyal Güvenlik Kurumu, Bağ-Kur’lu, SSK’lı ve Emekli Sandığı’na tabi tüm çalışanların sorunlarını birlikte çözebilecek bir platformdur. Ancak norm birliği eksikliği nedeniyle SSK’lı çalışanlar 7,200 prim günüyle emekli olabilirken, Bağ-Kur’lu esnaf ve sanatkarlar 9,000 prim günü gerektiren bir süreci tamamlamak zorunda kalıyorlar. Norm birliği sağlanarak tüm çalışanların eşit şartlarda, zamanda ve ücretle emekli olmaları mümkün olmalıdır. Ayrıca staj mağdurlarının sağlık sigortalarının devam etmesine rağmen emeklilik sigortalarının yatırılmamasından kaynaklanan sıkıntıları devam ediyor. Yeni bir düzenleme ile staj mağdurlarının sorunlarına çözüm bulunması gerekmektedir” dedi.

Editör: Bilal Kayaaltı