Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Türk futbolu ile ilgili Meclis'te dikkat çeken bir araştırma önergesi verdi.

Kılıç, Türk futbolunun uluslararası alandaki başarısız sonuçlarının nedenlerinin araştırılması, yönetim ve organizasyondaki eksikliklerin ve alınacak önlemlerin belirlenmesi, dünya ve Avrupa futbolunda başarılı olabilmesi için neler yapılabileceğinin belirlenmesi amacıyla hazırladığı araştırma önergesini CHP milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sundu.

Süper Lig kulüplerinin, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon başarısız olarak Türk futbolu adına önemli bir kayıp yaşattıklarını belirten Kılıç "Türk futbolunun senelerdir boşa harcadığı paralar, sonunda acı gerçeği tüm çıplaklığıyla karşımıza çıkarmıştır. Türk futbolu artık doğu Avrupa’nın futbola uzak kalan ülkeleri gibi hem Şampiyonlar Ligi hem de UEFA Avrupa Ligi için ön eleme turu oynamak zorunda kalmışlardır" dedi.

"DÖRT TAKIM İÇİN DENİZ BİTTİ"

Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'un, yabancı futbolculara yüksek rakamlar ödedikleri için borç içinde yüzdüklerini ve borçlarının da her geçen gün katlanarak arttığını belirten Kılıç "Bu dört takımın toplam borcu son 8 yılda yüzde 534 oranında artış göstermiştir. Fenerbahçe'nin 5,2, Beşiktaş'ın 3,3, Galatasaray'ın 3,3 ve Trabzonspor'un 1,25 milyar liralık borcu bulunmaktadır.

Türk futbolunun lokomotifleri olarak nitelendirilen bu kulüpler, 2012 yılında 2 milyar lira borçla yükümlüyken, bu rakam 8 sezon sonunda 13 milyar lirayı geçmiştir. Dört büyük kulüp için maalesef şu anda 'deniz bitmiş' vaziyettedir. Futbol kulüplerimizin mevcut gelirleri giderlerini karşılamakta yetersiz kalmaktadır" ifadelerini kullandı.

Kılıç'ın araştırma önergesinin gerekçesi şöyle:

"Türk takımları Avrupa kupalarında bu sezon, son 30 yılın en kötü performansını sergilemişlerdir. Türkiye aynı zamanda bu sezonki performans değerlendirmesinde; Faroe Adaları, Slovenya, Azerbaycan, İsrail, Macaristan, Arnavutluk, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerin gerisinde kalırken, UEFA’ya üye 55 ülke arasında 33. sırada kendisine yer bulabilmiştir.

Türk futbol takımları 15 yıl sonra turnuvalarda 'bahar' aylarını göremeden elenmiştir. UEFA Uluslar B Ligi 3. Grup'ta yer alan A Milli Futbol Takımımız da son maçında deplasmanda Macaristan'a 2-0 mağlup olarak, grubu son sırada tamamlamış ve C Ligi'ne düşmüştür.

"KONTROL EDİLEMEYEN FİNANSAL YAPILAR..."

Türk futbolunun bu hale gelmesinde ve başarısız olmasında futbol aktörlerinin hepsinin suçu bulunmaktadır. Birçok iş adamı futbol kulüplerinin başına geçip onları kullanarak, takımı yerine kendilerinin reklamını yapmayı ve kendilerini başarılı kılmayı tercih etmişlerdir; kulüpleri borç altına sokarak fütursuzca harcamalar yapmışlardır.

Ancak başarısız olduktan sonra da borçlarıyla enkaz bırakarak çekip gitmişlerdir. Türk futbolu için gerçekten yararlı olabilecek kişiler ise futbolun kavga ortamına dayanamayıp istifaya zorlanmışlardır. Finansal yapıları kontrol edemeyen, menajerlik sistemini yenileyemeyen, sözleşme yapmasını bilmeyen, gelir-gider dengesini tutturamayan kişilerin olduğu futbol endüstrisinin başarı sağlaması da mümkün değildir."

BORÇ BATAĞINDALAR

'Dört büyükler' olarak tabir ediken Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un toplam borcu son 8 yılda yüzde 534 arttı.

Bu kulüpler 2012 yılında sadece 2 milyar lira borçla yükümlüyken, bu rakam 8 sezon sonunda 13 milyar lirayı geçti.

Fenerbahçe'nin 5,2, Beşiktaş'ın 3,33, Galatasaray'ın 3,3 ve Trabzonspor'un 1,25 milyar liralık borcu bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi