Bakan Işıkhan'dan Asgari ücrete Temmuz çıkışı Bakan Işıkhan'dan Asgari ücrete Temmuz çıkışı

Zamların durdurulamaması yemek sektörünü perişan ediyor, geçtiğimiz yıl porsiyonun 15 lira olan çorba bir sene içinde yüzde 200 artışa uğradı,  fiyatı 40 TL'ye yükseldi. Bursa'daki lokantalar girdi maliyetleriyle mücadele edemez hale gelirken,  müşterilerin yemek yiyememesinden dolayı cüralarda da ciddi düşüşler yaşanmaya başladı. Yemek sanayisinde ise, felaket boyutları büyüyor. 

Genç neslin sektörden uzak durduğuna dikkat çeken Dönmez,  girdi maliyetlerinin her şeyi etkilediğini, sektörde kalifiye eleman çalıştırmanın çok önemli olduğunu, tecrübesiz kişilerle sorun yaşandığını söyledi.

  

“GENÇLER BU İŞİ YAPMAK İSTEMİYOR”

Coşkun Dönmez, Pandemi, Rusya Ukrayna savaşı ve dünya çapında etkili olan kuraklık yüzünden gıda fiyatları ile emtia, akaryakıt ve diğer enerji kaynaklarının aşırı yükseldiği bir süreç yaşandığını ifade etti. Tüm bunlara ilave olarak, Türkiye özelinde 6 Şubatta meydana gelen büyük deprem ile birlikte zaten kırılgan olan Türk ekonomisinin derin bir krize girdiğini belirten Dönmez şunları söyledi: “Stratejik öneme sahip olan Endüstriyel yemek sektörü olarak, artan maliyetlerimizi müşterilerimize yansıtmamak için büyük bir gayret gösteriyoruz. Bugüne kadar menü fiyatlarımızı gelen zamların altında güncellediğimiz için kâr edemez hale geldik. Bu durum yatırım yapmamıza engel olmakla kalmıyor personelimize hak ettikleri ücretleri ödeyememek gibi bir handikaba da yol açıyor. Maalesef düşük menü fiyatlarının bedelini çalışan personelimiz de ödemeye başladı. Bu nedenle de mevcut personelimiz bir şekilde gayret etse de yeni kalifiye eleman bulamaz hale geldik. Ne yazık ki, gençler bu işe başlamak istemiyorlar. Bu durum sürdürülemez” dedi.

“ HİJYEN VE KALİTEDEN TAVİZ VERİLMEZ”

Gıda sektöründe hijyen ve sanitasyonun çok önemli olduğunu da vurgulayan Coşkun Dönmez, kaliteli hizmet verebilmek, hijyen ve sanitasyon kurallarını harfiyen uygulayabilmek için kalifiye eleman çalıştırmak ve sektöre gençleri çekmek zorunda olduklarına vurgu yaptı. Ayrıca gıda teknolojisine yatırım yapmak zorunda olduklarının altını çizen Dönmez, bunu yapmalarına ise uyguladıkları düşük menü fiyatlarının engel olduğunu vurguladı.

“FİYATLARI GÜNCELLEMEK ZORUNDA KALIYORUZ”

Coşkun Dönmez, toplumun hak ettiği kalitede hizmet alabilmesi için yemek fiyatlarının doğru yerlere gelmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bu nedenle menü fiyatlarına hiç istemedikleri halde zam yapmak durumunda olduklarını belirten Başkan Coşkun Dönmez, müşterilerinden anlayış beklediklerini söyledi. Dönmez, “Her zaman ifade etiğimiz gibi müşterilerimizin satın alacakları menülerde fiyatları kalite standartlarını göz önüne alarak kıyaslamalarını ve ne yediklerine dikkat etmeleri gerektiğini de bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyoruz” dedi.

Editör: Bilal Kayaaltı