Dünyanın en önemli su yollarından birisi olan İstanbul Boğazı’nın renginin turkuaza bürünmesi bir kez daha görüntülendi. Fotoğrafları çekilen manzaranın ardından kartpostallık görüntüler ortaya çıktı.

SUDA RENK DEĞİŞİMİ

Boğazın turkuaz rengine bürünmesindeki en önemli sebebin rüzgârlar olduğu belirtildi. Deniz renginin değişimine birçok faktörün etkili olabileceğini ifade eden uzmanlar, yaşanan ilginçliği şöyle anlattılar:

“Marmara Denizi’ne veya boğaza baktığımız zaman Karadeniz’de su akıntılarının kuzeyli olduğunu yine rüzgarın da poyraz estiğini yani kuzeyli rüzgarların olduğunu görüyoruz. Bununla beraber bol miktarda su yüzeyinde veya su içinde tek hücreli bitkiler geliyor. Bu tek hücreli bitkiler, değişim esnasında turkuaz rengine yansıtacak renkler oluşturmaktadır. Su içeriği tamamen gelen ışınımın yansıtılması, kırılmasında son derece etkindir. Dolayısıyla kuzeyli rüzgarların etkin olduğunu tahmin ediyoruz. Yani kuzeyli rüzgarın, poyrazın etkisiyle Karadeniz’den bol miktarda tek hücreli bitkilerin gelmiş olması ve bunun da su yüzeyindeki renkte değişikliğe sebep olmasıdır. 7 ana temel renkler vardır. Su, bunlardan mavi rengi daha çok yansıttığı için biz su yüzeyinin rengini mavi olarak görüyoruz. Ama bu su içindeki mikroorganizmalar gelen ve giden güneş ışınlarıyla etkin rol oynamaktadır. Atmosferdeki hava hareketleri, su içindeki hareketler, rüzgarla birlikte gelen suyun yani su içindeki mikroorganizmaların İstanbul Boğazı’na gelmesi, gelen güneş ışığının gün içindeki değişimine de bağlı olarak renk değiştirmektedir” dedi.

Editör: Haber Merkezi