'Bursa artık su şehir değil'

Bursa Kent Konseyi’nin ‘Bursa Suyunu Konuşuyor’ temasıyla düzenlenen 92. Olağan Genel Kurulu’nda, kentin geleceğini doğrudan etkileyen su kaynakları ve iklim değişikliği konuları tüm yönleriyle ele alındı. Yaşanan su sıkıntısına dikkat çeken Büyükşehir Be

BURSA 20.12.2025 22:18:00 0

Bursa'da katılımcı demokrasinin yaygınlaşması adına önemli görevler üstlenen Bursa Kent Konseyi’nin 92. Olağan Genel Kurulu, ‘Bursa Suyunu Konuşuyor’ başlığıyla Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Programa, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay Özkan, BUSKİ Genel Müdürü Mehmet Ercihan Subaşıoğlu, Bursa Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, meclislerin ve çalışma gruplarının temsilcileri ile çok sayıda gönüllü katıldı.

KENT KONSEYLERİNİN ÖNEMİNE VURGU

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kent konseylerinin vatandaşlar ile resmi kurumlar arasında köprü vazifesi gördüğünü söyledi. Kent konseylerinin halkın sorunlarına duyarlılık gösterdiğini, takibini yaptığını ve sonuçlarını paylaştığını anlatan Başkan Mustafa Bozbey, halkın çıkarları doğrultusunda çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.

“SU KAYNAKLARI AZALDI”

Dünyanın ciddi bir iklim kriziyle karşı karşıya kaldığını belirten Başkan Mustafa Bozbey, tüm bunlara rağmen Bursa’da gerekli önlemlerin alınmadığını vurguladı. Suyun bir yaşam kaynağı olduğunu hatırlatan Başkan Mustafa Bozbey, “Geldiğimiz noktada çevremizi ve suyumuzu kirlettik. İklim krizinden dolayı da su kaynakları azaldı. Bu süreçte Bursa Ovası’nda suyu fazla tüketen işletmelere de izin verildi. Bu, geleceği iyi okumamanın sonuçlarıdır” dedi.

“BURSA OVASI’NDA SU SEVİYESİ 250 METRENİN ALTINA İNDİ”

Su kesintileri yapmak zorunda kaldıkları dönemde bazı tepkiler aldıklarını belirten Başkan Mustafa Bozbey, “Ama bu sayede farkındalığı başardık. Şu anda Bursalılar suyu tasarruflu kullanıyor. Kesinti yapmadan önce 510 bin metreküp civarında kullanım vardı, kesintilerin ardından 430 binlere düştü. Kesintileri kaldırdık ve hala bu seviyelerde izliyor. Bizim halkı doğru bilgilerle bilgilendirme sorumluluğumuz var. Bursa artık su şehri değil. Bursa Ovası’nda su seviyesi 250 metrenin altına indi. Bilim insanları, Bursa Ovası’nın her sene 6 santim çöktüğünü açıkladı. Bunun sebepleri araştırılmalıdır. Aralık ayının 20’si oldu ve Uludağ’da hala doğru düzgün kar yok. Gerekli tedbirleri almaya devam etmeliyiz” diye konuştu.

“GÜNLÜK 500 BİN METREKÜP SUYA İHTİYACIMIZ VAR”

Çınarcık Barajı’ndaki arıtma tesisi için çalışmaların yoğun biçimde devam ettiğini dile getiren Başkan Mustafa Bozbey, “Göreve gelir gelmez çalışmaları başlattık. Bu yaz bu sıkıntının çekileceğini biliyorduk. Baypass hattı yaparak 100 bin metreküp suyu aktardık. Bunu yapmasaydık daha önceden su kesintileri yapmak zorunda kalabilirdik. Ama bizim günlük 500 bin metreküp suya ihtiyacımız var. Yaz aylarında daha da artacaktır. Artık bahçelerin işlenmiş suyla sulanmaması lazım. Tarımda yeni çözümler üretmeliyiz. Daha az suya ihtiyaç duyan ürünlere yönelmeleri lazım. Yanlış politikalar, Bursa’nın daha vahim su sıkıntısı yaşamasına sebep olabilir” dedi.

BAŞKAN MUSTAFA BOZBEY’E TEŞEKKÜR

Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, suyun sadece çevresel başlık olmadığını, sosyal, ekonomik ve yaşamsal bir mesele olduğunu ifade etti. İklim krizinin etkilerinin yerel ölçekte daha görünür hale geldiğini belirten Aksoy, su politikalarının katılımcı ve bilimsel temelde yeniden ele alması gerektiğini vurguladı. Genel kurulda su kriziyle ilgili çözüm önerilerinin geliştirilmesini amaçladıklarını anlatan Aksoy, yerel yönetimlerin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların birlikte hareket etmesinin önemine değindi. Tüm paydaşlarla birlikte kent için önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Aksoy, her alanda kendilerine destek veren Başkan Mustafa Bozbey'e teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından oturum bölümüne geçildi. Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hayrettin Kuşçu ‘Tarımsal kuraklık koşullarında su verimliliği ve etkin sulama yöntemi’, Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aslıhan Katip ‘İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik çerçevesinde su kaynakları’, BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Alper Makam ‘İklim değişikliğinin Bursa ve su kaynakları üzerindeki etkisi’, Bursa Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Murat Demir ‘İklim krizi ve su hakkı’ konularında sunumlar yaparak önemli bilgiler paylaştı.

Yorumlar (0)

Başkan Erkan Aydın, DAĞ-DER iftarında kardeşleriyle buluştu

İstanbul'u sis bastı, köprüler kayboldu

İftara yetişmek isterken tabuta girdi!

Boğulmak üzereyken kurtarıldılar! El ele yardım beklediler

Kayıp kardeşlerin dosyası yeniden açıldı, kazı başlatıldı

Bu araçtan bakın nasıl çıktılar?

Osimhen için dudak uçuklatan teklif! Yuvadan uçuyor

Kadınların dayanışması Bursa'da örnek oluyor

Cani anneye indirimsiz müebbet

Yuh artık! Gasilhanede ne buldularsa çaldılar

Yunanistan hayali Çanakkale'de son buldu

Fatma Nur öğretmen için gözyaşları sel oldu

İsrail sazanı balıkçıların yüzünü güldürdü

'Ramazan'ın birlik beraberlik ruhunu yaşatmaya çalışıyoruz'

Belediyesporlu Mine Türker'den Dünya Kupası'nda iki madalya

BTSO Başkanı Burkay'dan dikkat çeken uyarı

Vatandaş uygun fiyatlı BESAŞ'ın Ramazan pidesine ilgi gösteriyor

Başkan Bozbey Atatepe'yi gezdi, hizmete açılıyor

Dayanışma sofrasında oruç açtılar

Bursa'nın O ilçesinde su kesintisi

Minibüs şoförü aracın camını kırdı! Ceza yağdı

İkinci el araç piyasası etkilenecek! Sıfır otomobiller gemilerden indi

Hürmüz Boğazı kapatıldı! Petrol 200 dolar olacak

Bolu Belediye Başkanı tutuklandı

Savaşın faturası Türkiye'ye yansıdı! Akaryakıta büyük zam

Selimiye'nin minareleri kayboldu!

319 metre uzunluğundaki köprüde iftar yaptılar

ABD caddelerinde Tofaş marka aracıyla geziyor

Yolda durduğu motosikletliye saldıran kadın sürücüye ceza yağdı

Emekli bayram ikramiyesi rafa kalktı! Büyük hayal kırıklığı

Yükleniyor