Bursa inciri ihracatta rekora koştu
Vatandaşın geçen yaz yüksek fiyata tükettiği Kraliçe iniciri olarak bilinen Bursa siyah incirinde ihracat 2024'e göre yüzde 12,3 artarak 70,3 milyon dolara ulaştı. Dış ticarette incir gönderilen ülke Almanya öne çıktı.
Uludağ İhracatçı Birliklerinden alınan bilgiye göre, Ege'den Marmara'ya, Akdeniz'den Anadolu'ya uzanan bereketli topraklara sahip Türkiye, hem taze hem de kurutulmuş incir üretiminde dünya lideri olarak ihracattan önemli pay alıyor.
Yüzyıllardır bu topraklarda yetişen, doğallığıyla, eşsiz aromasıyla ve yüksek besin değeriyle Bursa’nın dünyaya armağan ettiği bir kültür mirası olan Bursa siyah inciri, birçok ülkede sevilerek tüketilen meyvelerin başında geliyor.
"Bursa Karası" olarak da bilinen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 3 Mayıs 1990'da "Bursa siyahı" olarak tescil edilen Bursa siyah inciri, Avrupa Birliğinden resmi tescilini 24 Eylül 2024’te aldı.
Tanımlı coğrafi alanı Bursa’da toplam 151 köy/mahalleyi kapsayan Bursa siyah inciri, Türkiye'nin toplam incir ihratacının yüzde 70'inden fazlasını karşılıyor.
Geçen yıl yaşanan zirai don ve kuraklık gibi olumsuzluklara rağmen Bursa siyahında ihracat 2024'e göre yüzde 12,3 artarak 70,3 milyon dolara ulaştı.
2024'te kilogram başına 3,46 dolardan ihraç edilen Bursa siyahı, 2025'te yaklaşık 1 dolar değerlendi ve kilosu 4,43 dolardan yurt dışına gönderildi.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinin (UYMSİB) bu üründeki geçen yıl ihracatı ise 33,6 milyon dolar olarak gerçekleşti.
ALMANYA’YA GÖNDERİLDİ
Bursa siyahında en fazla ihracat 21 milyon dolarla Almanya'ya yapıldı. Bu ülkeyi, 7,8 milyon dolarla Avusturya, 6 milyon dolarla Hollanda, 5,8 milyon dolarla Birleşik Krallık ve 4 milyon dolarla İsviçre izledi.

UYMSİB Başkanı Senih Yazgan, zirai don ve kuraklık nedeniyle oluşan kalitesiz ürün yüzünden ihracatın bu rakamlarda kaldığını belirterek, "Miktar olarak ihracatımız 18 bin tonlardan 15 bin tona geriledi. Kaliteli ürün olsaydı çok daha iyi rakamlara ulaşabilirdik" dedi.

KALIN KABUKLU, RAF ÖMRÜ UZUN
Yazgan, Bursa siyahının Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetiştirilmeye başlandığını belirterek, "Aydın bölgesinde, İzmir, Manisa ve Denizli'de üretiliyor. Bursa daha kalın kabuklu raf ömrü daha uzun, diğerleri ince kabuklu. Erkenci olması dolayısıyla pazarda avantajlı oluyor, çiftçi de kazançlı gördüğünden üretiyor" diye konuştu.
Yaşanan olumsuzluklara rağmen 70 milyon doları geçen bir ihracata imza atılmasının başarı olduğunu vurgulayan Yazgan, Türkiye'nin tarımsal potansiyelinin yüksek olduğunu ancak yeterince değerlendirilmediğini söyledi.
Güpegündüz kadının telefonunu gasp etti
Günlük üretim 20 tona çıktı, 24 saat çalışıyorlar
Galatasaray, İngiltere'ye gidiyor
Bursa'dan tonlarca sahte alkol ele geçirildi! Vatandaşı zehirleyeceklerdi
Fatih Altaylı'dan üzen haber
Bursa'da korkunç olay, su yerine asit içti!
Başkan Mustafa Bozbey baba ocağında komşularıyla iftar yaptı
Bursa'da ortaya çıktılar, görenler şaşkına döndü
Başkan Yılmaz, Makedonya'da kardeşleriyle iftar yaptı
'Bizim tek derdimiz Bursa'nın kalbi Osmangazi'
Emniyet amiri yaşamına son verdi! Mülakat skandalı
Benzine bir zam daha! Girdi maliyetleri artacak!
Tır dehşeti yaşattı, çok sayıda yaralı var!
Köylüler imece usulü hazırladı, herkesin yüzü güldü
Osmangazi'de mahalleli iftar sofrasında buluştu
Muhtar söyledi, mahalleli pencerelerden eşlik etti
Bursa Büyükşehir'de bayram coşkusu
Feci kaza, minibüse çarpan motosiklet parçalandı!
Çanakkale'de hummalı hazırlık
Edirne'de korkutan manzara! Derin çatlaklar
Bursa Büyükşehir o caddeyi yeniledi
Kuyumcuyu soymaya gelmişlerdi ama başaramadılar
Polise rest çekti: Cezaevine girerim yine de aracımı vermem
Osmangazi'nin gönül sofrasında buluştular
Çanakkale ruhunu bir kere daha yaşadılar
'Gençler kolayı değil, zor işleri seçmeli'
Mustafa Bozbey'den Alinur Aktaş'a kanserli su tepkisi
Zabıta tüketicileri fahiş fiyatlara karşı uyardı
Bursa'daki kış okullarında sertifika heyecanı
Bursa'da tarım arazileri sular altında, çiftçiler sabırla bekliyor
Yükleniyor
