İstanbul Şehir Üniversitesine yapılan baskının kabul edilemez olduğunu söyleyen, eğitim sisteminin, bir ülkenin en önemli yapı taşlarından biri olduğuna işaret eden Karaduman, eğitimin, siyasi şartlara göre eğilip bükülmeyen, dönemin iktidar partisinin anlayışına, menfaatine göre değiştirilemez konumda olması gerektiğini kaydetti.

İSTİKRARSIZLIK SÜRÜYOR

SP'li Karaduman, bir ülkenin eğitim sistemindeki istikrar ve disiplinin, o ülkedeki tutarlılığa ve gelişime işaret ettiğini belirterek, "Her bir bakanın uyguladığı farklı projelerle, son derece istikrarsız, gün aşırı değişen eğitim sistemimiz var. Bir ülkenin eğitim sistemindeki başarısı, şahıslara bağlı olmayan bir düzenin tesisine bağlıdır. Normal bir ülkede eğitim siyaset üstü olmak zorundadır, egemenlik aygıtına dönüştürülmemelidir’ şeklinde konuştu.

‘KALİTELİ EĞİTİM ŞART’

15 Temmuz darbe girişiminden sonra üniversite rektörlerinin, merkezi atamayla işbaşına getirilmesinin yolunun açıldığını ifade eden Karaduman, bunun da akademik personel ile yönetim arasında çeşitli sorunlara yol açtığını, güçlü üniversite yapısını bozan, tahrip eden bir süreç olduğunu savundu. Abdulkadir Karaduman, üniversite sayısı hızla artarken, öğrencilerin gelecek kaygısının arttığını, eğitim seviyesinin ise hızla düştüğünü öne sürerek, "Eğitimde kalitenin, inşa edilecek üniversite sayısına bağlı olduğunu düşünmek; en basit ifadeyle ilkellik olacaktır." dedi.

BİLİM YUVASI

İstanbul Şehir Üniversitesine ilişkin gelişmeleri değerlendiren Karaduman, üniversitenin maruz bırakıldığı uygulamaları ve uygulayıcıları kınadıklarını ifade etti. Karaduman, Bilim ve Sanat Vakfı tarafından 2008'de kurulan İstanbul Şehir Üniversitesinin, binlerce öğrencisi, öğretim görevlisiyle en önemli yükseköğretim kurumları arasında bulunduğunu söyledi. İstanbul Şehir Üniversitesinin 2019-2020 eğitim öğretim yılında, 12 önlisans, 30 lisans, 20 yüksek lisans, 5 doktora programıyla 7 bin 117 öğrenciye eğitim öğretim hizmeti verdiğini anlatan SP'li Karaduman, mezunlarının KPSS başarısının, birçok alanda vakıf üniversiteleri arasında ilk 3, tüm üniversiteler arasında ilk 10'da yer aldığını belirtti.

AKADEMİSYENLER MAAŞLARINI ALAMIYOR

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, İstanbul Şehir Üniversitesinin kredi borçlarına ilişkin olarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Üniversite yönetimi, 2016'da Halkbank'tan kampüs inşaatı için kredi almış, 8 parselden oluşan kampüs arazisini teminat göstermiştir. Banka mevcut borcu bununla karşılamak yerine mahkeme kararıyla başka kanallara başvurmaktadır. Doğru olan teminatla alınan borcun, verilen teminatlarla karşılanmasıdır. Üniversitenin yüzlerce akademik personeli maaşlarını alamadığı gibi üniversitenin temel giderlerini dâhil karşılayamaz duruma bırakılmıştır. Bu durum binlerce üniversite öğrencisi ve akademik personelde geleceğe dair ciddi endişe, kaygılar oluşturmuştur" dedi.

Editör: Haber Merkezi