Emekli maaşı ve asgari ücret çeyrek altına yenildi

2018’de emekli maaşıyla 4 çeyrek altın alınırken, 25 yılda yüzde 20 bin artan asgari ücret, çeyrek altın karşısında değer kaybetti. 2000 yılında 14 çeyrek altın alınabilirken, 2025 itibarıyla bu sayı sadece 5’e düştü.

SGK 20.04.2025 14:34:00 0
Emekli maaşı ve asgari ücret çeyrek altına yenildi

Altın ve asgari ücret kıyaslaması dikkat çekici sonuçlar ortaya koyuyor. 2018 yılında bir emekli maaşıyla 4 çeyrek altın alınıyor, bin 500 TL olan maaşa bin lira ilave yapılarak küçükbaş kurban alınabiliyordu. Şimdi 16 bin lira olan emekli maaşıyla 12 kilo pirzola alınabiliyor.

SADECE 5 TANE

Türkiye’de son 25 yılda asgari ücrette yaşanan yüksek oranlı artış, vatandaşın alım gücüne aynı ölçüde yansımadı. Resmi verilere göre, 2000 yılından bu yana yüzde 20 bin seviyesinde artan asgari ücret, aynı dönemde çeyrek altın karşısında ciddi bir erime yaşadı. 2000 yılında bir asgari ücretli maaşıyla 14 çeyrek altın alabilirken, 2025 itibarıyla bu sayı yalnızca 5’e kadar düştü.

YÜZDE 59 BİN ARTIŞ

2000-2025 yılları arasında çeyrek altın fiyatı yüzde 59 bin 441 oranında artış gösterdi. Küresel piyasalarda aynı dönemde ons altın yalnızca yüzde 1055 oranında yükselirken, Türkiye’deki artışın bu kadar yüksek olmasının başlıca nedenlerinden biri Türk lirasının dolar karşısında değer kaybı yaşaması oldu. Döviz kuru kaynaklı bu fark, altının Türkiye’deki fiyatını katlayarak yükseltti.

ALIM GÜCÜ DİP YAPTI

Ekonomim'de yer alan habere göre; 2000’li yılların başında altın fiyatları ve asgari ücret arasındaki denge nispeten korunabiliyordu. 2005’te asgari ücretle alınabilen çeyrek altın sayısı 16’ya çıkarak zirve yaptı. Ancak sonraki yıllarda bu denge bozuldu. Özellikle 2018 sonrası döviz kurlarındaki sert yükseliş ve ekonomik dalgalanmalarla birlikte altın fiyatlarındaki artış hız kazandı. 2022 yılında ise asgari ücretle alınabilen çeyrek altın miktarı 4’ün altına inerek tarihi dip seviyeyi gördü.

2023 ve 2024 yıllarında asgari ücrete yapılan yüksek oranlı zamlarla birlikte kısa süreli bir toparlanma yaşandı. Ancak 2025 Ocak itibarıyla mevcut asgari ücretle yalnızca 5 çeyrek altın alınabiliyor. Bu durum, nominal artışlara rağmen enflasyon ve altın gibi güvenli liman yatırım araçları karşısında alım gücünün sınırlı kaldığını ortaya koyuyor.

Yorumlar (0)

Egzoz patlatan magandaya ceza yağdı

Alkollü hemşire yaşlı kadına çarpıp öldürdü!

Yarış atını kestiler, belediyenin aşevinde kavurma yapıp yedirdiler

Evlerini yıkan CHP'li Mudanya Belediye Başkanı Dalgıç'a tepki gösterdiler

Gemlik'te üç harfli marketlere baskın! Vatandaşı mağdur ediyorlar

BTSO Başkanı Burkay: Kurumlara bilgi ve dayanışma ruhu hayat verir

Bencil sürücüler dronla tespit edildi

Trabzonspor takım otobüsü taşlanmıştı, 3 polisle ilgili flaş gelişme

Özgür Özel'den Bülent Arınç'a: Bizi hiç yalnız bırakmadı

Doğum izni ve ödemeler ailelerin yüzünü güldürecek

Osmangazi'de Ramazan nostaljisi

Firari suç makinaları Bursa'da yakalandı

Büyükşehir iftar sofrasını Yenişehir'de kurdu, coşkulu anlar yaşandı

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nde su kesintisi

Erkan Aydın: Bursaspor Süper Lig'e çıkacak

Kırmızı ışıkta geçtiler, tek tek tespit edildiler

Novi Pazar'da Ramazan coşkusu

Boğazı geçerken karaya oturdu

Adliye çıkışı dehşet saçtı, kalbinden bıçakladı

Önce dövdüler, sonra bıçaklayıp kaçtılar!

Uluabat'a Yaren'den sonra Nazlı da geldi

Bursa'daki AVM'de şüpheli ölüm! İtildi mi, düştü mü?

Bisikletiyle evine giderken canından oldu

Bursa Büyükşehir'in sosyal destekleri yüzleri güldürüyor

Bursa'da canlı yayında zincirleme kaza!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bayram ikramiyesi çıkışı

Osmangazi’de öğrencilere afet eğitimi

Bitmek bilmiyor, Bursa'da uyuşturucu baskını

BESAŞ, vatandaşa ramazan pidesi ikram etti

Orhangazi'de iftar coşkusu

Yükleniyor

loading