Binlerce kişiyi faizsiz ev ve araba vaadiyle dolandıran paravan şirketlere paralarını kaptıranlara yeşil ışık yandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 29 tasarruf finansman şirketinin intibak talebini reddederek tasfiyelerine karar vermişti. Evim mağdurları olarak bilinen faizsiz modelle ev ve araba alan kişilerin alacaklarına yönelik çözüm getiren torba teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Yasa teklifi ile sermaye şartını yerine getirmediği tasfiye olan şirketler nedeniyle mağdur olanlara için de düzenleme yapılıyor. Yasa teklifine göre; Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, tasfiyesine karar verilen ve tasfiyeleri Fon tarafından atanan tasfiye komisyonlarınca yürütülen tasarruf finansman şirketlerine ait tasarruf finansman sözleşmelerinden tasarruf döneminde olanlar, 6361 sayısı Kanuna intibak sürecinde olan veya intibak sürecini tamamlayarak faaliyet izni alan şirketlerden talebi bulunanlara devretmeye yetkiyi olacak. Devre konu tasarruf tutarı, tasfiye halinde olan şirket ile bir sözleşme kapsamında bir edinim sağlamak üzere herhangi bir finansman sağlanmadan bu şirkete yatırılan organizasyon bedeli , katılım bedeli hariç ödenen taksit tutarının toplamı olacak.

 

Dünya'dan Canan Sakarya'nın haberine göre ödenen tutarlar, devreden şirketin alacaklılar sıra cetveline tüm imtiyazlı alacaklılardan önce ancak devletin ve sosyal güvenlik kuruluşlarının alacaklarından sonra gelmek üzere Fon adına alacak kaydedilecek. Sözleşme devirlerine ilişkin tasarruf tutarlarının tespitinde devreden şirketin kayıt ve belgeleri esas alınacak. Devir kapsamına, hukuki süreci devam edenler hariç olmak üzere, devreden şirketin tasarruf dönemindeki tüm tasarruf finansman sözleşmeleri dahil olacak.

Tasarruf finansman sözleşmesi devredilen müşteri tarafından devralan şirkete sözleşme fesih talebinde bulunulması halinde, ilgili tasarruf finansman sözleşmesi , devreden şirkete iade edilecek. İade edilen tasarruf finansman sözleşmesine ilişkin tasarruf tutarı tasfiye masası tarafından sıra cetveline tabi olmaksızın müşteriye nakden ve defaten ödenecek.

Sözleşmesini devralan şirkette devam ettirmek isteyen müşterinin tasarruf tutarı devralan şirketin talebi üzerine tasfiye masası tarafından devralan şirkete nakden veya defaten ödenecek. Devralan şirkete ödenecek tutar müşterinin devreden şirkete ödemiş olduğu tutarla sınırlı olacak.

Devam etmek isteyenler yeni tasarruf finansman sözleşmesi imzalayacak

Devralan şirkette sözleşmesini devam ettirmek isteyen müşteri ile devralan şirket arasında yeni tasarruf finansman sözleşmesi imzalanacak. Yeni sözleşmede, müşterinin devreden şirkete eski sözleşme kapsamında ödemiş olduğu tasarruf tutarı peşinat kabul edilecek. Tasfiye başlangıç tarihinden, yeni sözleşme tarihine kadar geçen süre yeni sözleşme süresinden düşülecek. Yeni sözleşmede sözleşme bedelinin artırılması durumunda, artış tutarına karşılık gelen kısma ilişkin organizasyon bedelinin yarısı devralan şirket tarafından müşteriden tahsil edilecek.

Editör: Haber Merkezi