Yaz boyunca sahada yapılan çalışmalarda ve kamuoyu yoklamalarında en çok gündeme gelen şikâyet konularının başında geçim sıkıntısı olduğu tespitini yapan AK Partili vekiller, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sık sık vatandaşın yaşadığı sıkıntıları bildiklerini ve bu konuda gerekli adımların atılacağını dile getiriyor.

Erdoğan’ın kurmayları ile yaptığı toplantılarda da özellikle dezavantajlı kesimlere yönelik yeni desteklerin verilmesi üzerinde duruluyor. Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, asgari ücret ve emekli maaşlarında vatandaşı memnun edecek artış yapılması gerektiği değerlendiriliyor.

ASGARİ ÜCRET 3 BİN 500 LİRAYI AŞACAK

Edinilen bilgilere göre, hükümette başlatılan çalışmalar kapsamında 7 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren asgari ücrete, geçen yılki gibi enflasyonun üzerinde zam yapılacağı ve 3 bin 500 liranın üzerinde bir ücret belirleneceği ifade ediliyor. Geçen yıl enflasyon yüzde 14,6 olarak gerçekleşmiş, asgari ücrete ise yüzde 21,56 zam yapılmıştı. Bu yıl da enflasyonun üzerinde yapılacak zamla birlikte asgari ücrette zammın toplamda yüzde 30’u bulabileceği belirtiliyor.

EYT’LİLERE REVİZYON MÜJDESİ

Hükûmetin gündemine gelen bir başka konu ise emeklilikte yaşa takılanlar (EYT). Uzun zamandır kamuoyunda tartışılan EYT’yle ilgili bir etki analizi ve maliyet hesabı çalışması başlatıldığı öğrenildi. Prim gün sayısını doldurmasına rağmen, yaşını doldurmadığı için emekliliği hak edemeyenlerle ilgili yeni bir "süre düzenlemesi" yapılması planlanıyor.

Emekli olmak için yaş kriterini bekleyenlere yönelik, bekleme süresinin 2 veya 3 yıl geriye çekilmesi formülü tartışılıyor. Bu formülün hayata geçmesi durumunda, EYT’li bir kişi, örneğin emekli olmak için 55 yaşını bekliyorsa, bu süre 2 veya üç yıl geri çekilecek, 55 yerine 52 yaşında emekliliği hak edecek. Türkiye’de prim gün sayısını doldurmasına rağmen, yaşını tamamlamadığı için emekli olamayan yaklaşık 5 milyon kişi bulunuyor.

2 BİN TL’NİN ALTINA ZAM

Düşük emekli maaşları konusunda ise "seyyanen zam" yapılması formülü tartışılıyor. Milletvekilleri yaz boyunca sahada yaptıkları çalışmalarda en fazla karşılaştıkları talepler arasında emekli maaşları olduğunu dile getiriyordu. Bu konuda hazırlanan raporlar parti yönetimine sunuldu ve 2 bin liranın altında maaş alan emeklilere seyyanen zam yapılması tartışılmaya başladı.

Editör: Haber Merkezi