Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. İddianame yüksek mahkemeye gönderildi. En son 2007'de AKP'ye karşı açıldıktan sonra 14 yıl sonra ilk kez gündeme gelen siyasi parti kapatma davasında HDP 'terör örgütü ile iltisaklı olmakla suçlanıyor.

HDP Milletvekilleri TBMM'de açılan davaya tepki gösterdi

HDP'nin kapatılmasını uzun süredir savunan MHP'nin 13. Olağan Büyük Kurultayı'ndan bir gün önceye rastlayan davanın iddianamesinde HDP'ye yöneltilen suçlamalar arasında, "devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlamakla" da yer alıyor.

‘SİYASİ PARTİLER SOSYAL GELİŞİME KATKI SUNAR’

Başsavcı Şahin, yazılı açıklamasında, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarından olan siyasi partilerin, toplumun ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sunmayı amaçlayan kurumlar olduğunu belirtti. "Siyasi partilerin bu amaçlarını evrensel ve demokratik hukuk kuralları çerçevesinde barışçıl yollarla gerçekleştirmelerinin esas olduğunu" vurgulayan Şahin, "bununla birlikte Anayasa'nın 68/3. fıkrasında ve Siyasi Partiler Yasası'nın 90. maddesinde, siyasi partilerin faaliyetlerini Anayasa ve kanun hükümleri çerçevesinde sürdürmeleri gerektiğinin düzenlendiğini" hatırlattı.

SANCAR SERT TEPKİ GÖSTERDİ

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kapatma davasıyle ilgili, "Biz milletvekili olsak da olmasak da bu topraklarda kardeşliğin, barışın, adaletin tesis edilmesi için uğraş vereceğiz. Ben şahsen milletvekili olmadan önce de bu milletin sorunları ile yoğun bir şekilde uğraşan bir insan hakları savunucuydum. Milletvekili olunca da aynı şeyi yaptım. Tüm insan hakları ihlallerinde elimden gelen tüm gücümle mücadele ettim. Şu anda milletvekilliği benden alınmış olsa da aynı şeyleri söylemeye devam edeceğim" dedi.

Editör: Haber Merkezi