Kosova’nın İpek kenti Istog ilçesindeki okul yöneticileri, sanayi ve sanatkârlar şehri Bursa’ya eğitim ziyareti gerçekleştirdi. Kosova’nın Bursa Koordinatörlüğü ve Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde öğretmenler ve okul müdürleri, Kosova Fahri Konsolosu ve iş adamı Fahrettin Gülener’in Demirtaş Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında incelemelerde bulundular. Bazı meslek liselerinde meslektaşları ile bir araya gelerek, verilen mesleki eğitimleri yerinde incelediler. Nilüfer’de bulunan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Nilüfer Şehitler Ortaokulu, Mehmet Aras İlkokulu ve Beşevler Anaokulu kardeş okul protokolü imzaladılar. Istog Milli Eğitim Müdürü Hayrush Shoshı, Kosova’nın eğitimde başarılı olması için Türkiye’nin desteğine ihtiyaçları olduğunu, yapılan kardeşlik projesi kapsamında Bursa’daki okullar da teknik bilgilerle birlikte, tecrübe elde edeceklerini kaydetti. Koordinatör Recep Gündüz, Bursa’daki eğitim kurumları başta olmak üzere sanayi bölgelerinde incelemelerde bulunan Kosovalı öğretmenlere çeşitli hediyeler verdi.

‘KENDİ AYAKLARIMIZ ÜZERİNDE DURMALIYIZ’

Kosova ile Türkiye’nin bir annenin çocukları olduğunu söyleyen Kosova’nın Bursa Koordinatörü Recep Gündüz, kaliteli bireyler yetiştirmenin yolunun eğitimden geçtiğini işaret etti. Gündüz, ‘Toplumun müşterek değeri eğitimdir. Kendi kültürümüzün, kendi sanayimizin, kendi bilim adamlarımızın yetişmesi için kaliteli eğitim ve pratik yapmak çok önemli. Bizler bu ufuk ve azimle hareket ediyoruz. Kosova’daki yurttaşlarımızın kendi ayakları üzerinde durması için çaba sarf ediyoruz. Bursa’daki okullarla Kosova’daki okulları kardeş yapmamızdaki amaç, iki ülkenin bilimde, sanayide, kültür alanında güçlü olmasıdır. Her zaman söylediğim gibi, Kosova’ya biz gitmesek, Vatikan her zaman yardım yapıyor, destek oluyor’ diye ifadeler kullandı.

‘EĞİTİM İHRACINI ÖNEMSİYORUZ’

İki ülke arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde olmasından dolayı kendilerini şanslı kabul ettiklerini söyleyen Istog Milli Eğitim Müdürü Hayrush Shoshı, ‘Türkiye ekonomik anlamda güçlü olduğu gibi eğitim kalitesinde de öncü bir ülke. Kosova’nın kendi ayakları üzerinde durması için kaliteli eğitime ihtiyacı var. Bunun için Türkiye’deki okullardaki çağdaş ve bilimsel eğitimi önemsiyoruz. Kosova’ya buradan eğitim ihracat edildiğinde bizler kendi ayaklarımız üzerinde duracağız. Bu sayede üretimin temelleri atılacak, sanayileşmeyle birlikte, istihdam köprüleri oluşacak’ dedi.

‘TECRÜBE VE PRATİK BİLGİLERİ ÖNEMSİYORUZ’

Dirita Ferati, temel amaçlarının bilgi ve tecrübe olduğunu belirterek şunları söyledi: Kosova’daki öğrencilerimiz için Türkiye her alanda eğitim platosu. Bursa sanayi şehri olmasından dolayı meslek okullarından faydalanacağız. Çocuklarımız buradaki okullarda staj yapacak, tecrübe ve pratik bilgi sahibi olacaklar. Buradan yola çıkarak Türkiye’nin eğitim köprüleri sayesinde Kosova çok yakın zamanda kaliteli eğitime kavuşacak. Kendi kendine yeten, üreten bir ülke olacak’ diye konuştu.

‘REFORMA İHTİYACIMIZ VAR’

Kosova’nın kendi ayakları üzerinde durması için kaliteli bir eğitime ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Mehmet Akif Ersoy’un doğduğu İpek şehrine bağlı Şuşise Köyü Mehmet Akif Ersoy okul müdürü Besuık Nimanay, “Amacımız karşılıklı tecrübe paylaşımı. Kosova bağımsızlığını yeni kazanmış bir ülke, her alanda gelişmeye ihtiyacı var. En önemlisi de eğitim. Kosova’daki eğitim sisteminin reforma ihtiyacı var. Bizler Bursa’daki alt yapıdan faydalanmak istiyoruz, donanım eksikliğimiz söz konusu. Meslek okullarındaki araç gereçler bizde yok. Son yıllarda Türkiye’nin yaptığı yatırımların etkisi fark ediliyor. Kosova, Türkiye’nin eğitim konusunda vereceği destekler sayesinde her alanda güçlü bir ülke olacak’ dedi. Aynı zamanda Bursalı iş adamlarını Kosova’da yatırım yapmaya davet ederek, “Kosova yatırıma aç bir ülke, gençlerimiz iş bulamadığı için Avrupa’ya gidiyorlar. Bursalı sanayiciler, ülkemizde fabrikalar açarlarsa istihdamın önü açılacak, genç iş gücü yurt dışına çıkmayacak” şeklinde ifadeler kullandı.

Görüşmelerin sonunda Kosova Bursa Koordinatörü Recep Gündüz misafirlerine plaket takdim ederek çalışmalarına devam edeceklerini, imzalanan protokollerin neticelerini de en yakın zamanda göreceklerini belirtti.

Editör: Haber Merkezi