Tarih, kralların, paşaların çiftliği değil

İlahiyatçı Hayati Otyakmaz, her alanda başarılı olan ulusların milli değerlerini yeni nesillere hatırlattıklarını dile getirdiği Bavul Haber’deki köşe yazısında, “Tarih bir milletin hafızasıdır” hatırlatması yaptı.

Gündem 11.01.2026 00:03:00 0
Tarih, kralların, paşaların çiftliği değil

Toplumların geleceğini inşa ederken geçmişle bağlarını koparmamaları gerektiğini belirten Otyakmaz, özellikle çocuklara verilen eğitimin ve yapılan telkinlerin hayati rol oynadığını ifade etti. Milli tarih şuurunun zayıflamasının, toplumsal kimlik ve aidiyet duygusunda ciddi boşluklar oluşturabileceğini kaydetti.

Otyakmaz yazısında, “Bizler, çocuklarımıza hangi telkinde bulunuyoruz? Onlara Millî Tarih şuurunu verebiliyor muyuz? Bizden başka tarihine sahip çıkmayan, tarihiyle kavgalı bir millet var mı acaba?” diye sordu.

İşte Hayati Otyakmaz’ın ‘Milli tarih ve şuurunun önemi’  başlıklı o yazısı:

"Tarih, bir milletin hafızasıdır. Hafızası olmayan insan güdülmeye mahkûm olduğu gibi, tarihine sahip çıkmayan milletler de emperyalist ülkelerin uydusu olurlar. 

Bütün bitkiler kökünden sulanır. İnsanlar da ruhî ve fikrî gıdasını kökünden, yani geçmişinden alır. Kökünden suyunu almayan bir bitki nasıl çürür ise, tarihinden ibret ve ders almayan milletler de çürümeye mahkûmdur. 

Tarihin anlaşılması, bilinmesi, öğrenilmesi usulü hakkında Tarihçilerin Kutbu, Şeyhü’l-Müverrihîn Halil İnalcık şu öneride bulunuyor: 

“Türk tarihçilerine bir öneride bulunmak gerekirse diyebilirim ki; daima belgelere sadık kalın. Eğer hakikati ortaya çıkarırsanız bu daima bizim lehimizedir, çünkü bugüne değin tarihimiz hakkında yazılanların çoğu ya yalandır, ya çarpıtmadır. Eğer mübalağa yaparsanız kendinizi kabul ettiremezsiniz, sizi ciddiye almazlar.”

Mübalağa, ancak şairlerin, edebiyatçıların eserlerinde hoş görülür, beğenilerek okunur. Tarihçinin vazifesi vesikalardan hareketle hakikati yazmaktır.

Şeyhü'l-Müverrihîn Halil İnalcık diyor ki:

“Bana, siz bütün kariyeriniz boyunca ne yaptınız diye sorarsanız şunu söyleyebilirim: Bütün çabalarım Türk tarihçiliğini modern tarihçilik düzeyine çıkarmaktır. Benim tarih anlayışım devletlerin tarihini ortaya çıkarmaktan ziyade halkın tarihini, halkın geçmişte nasıl yaşadığını, sosyal hayatını, ekonomisini, gündelik yaşantısını ve bunları belirleyen şartları ortaya çıkarmaktır. Bizim tarihçiliğimiz ise bu konulara yeni yeni ilgi duyuyor.”

Ünlü düşünür Voltaire der ki: 

“Tarih, kralların, paşaların çiftliği değil, milletlerin tarlasıdır. Her millet geçmişte bu tarlaya ne ekmişse, gelecekte de onu biçer.”

Yazının devamını oku--→ https://l24.im/tMfnZwF 

Yorumlar (0)

Kar yolları kapattı, sürücüler mahsur kaldı

Serbest bırakılmıştı! Yeniden gözaltına alındı

UTİB tekstil sektörüne vizyon kazandırıyor

Bursa'da feci kaza! Kaldırıma çıktı parçalandı!

Emeklilere haciz saçmalığını Yargıtay bozdu

Suç makinası 2 firari sonunda yakalandı

Bursa'da lodos duvarı yıktı, 10 araç molozların altında kaldı

Tarih, kralların, paşaların çiftliği değil

Uçmamak için trafik lambasına tutundular

Osmangazi Belediyespor rakip tanımıyor: 3-0

Osmangazi'de kuşaklar arası köprüler kuruluyor

Bozbey: Özgür medya yol gösteriyor

CHP'li Yeşiltaş: İktidar özgür basından korkuyor

Başkan Mustafa Bozbey'den AK Parti iddialarına sert tepki

Yatalak hastayı alevlerden kurtardılar

'Gençler kendilerini geliştirmeli'

Kesinleşmiş 20 hapis cezasıyla aranan suç makinası yakalandı

Zehri beze emdirmişler! Gençleri mahvediyorlar

Osmangazi Belediyesi Alzheimer Gündüz Bakım Evi'nde yüzler gülüyor

Aşırı soğuk ve kar geliyor! Uyarı yapıldı

Başkan Oktay Yılmaz duyurdu: Setbaşı'ndaki kilise kültür merkezi olacak

Yeniden Refah Partisi'ne Bursa'dan genç yönetici

Bursa'da driftçi magandaya ceza yağdı

Öğretmeni sahte jandarma dolandırdı!

Motosikletliyi öldürüp kaçtı!

Bülent Arınç'tan Erdoğan'a asker selamı veren CHP'li vekile tepki

Enes Çelik'ten Teksas'ın efsanesine ziyaret

Bursa, göçmenlerin çalışma alanına döndü!

Mahalleli deprem sandı! Araçların ve evlerin camları patladı

Galatasaray yıldız oyuncuyu İstanbul'a getirdi

Yükleniyor