Koronavirüs nedeniyle insanların kapalı alanlarda mobil cihaz ve internet kullanımı zirveye yaptı. Uzaktan çalışma ve evden eğitim nedeniyle internette geçirilen zaman da 10 saate kadar yükseldi. Türkiye, 62 milyon internet, 54 milyon sosyal medya kullanıcısı ile sınırları zorlamaya başladı.

Dijital dünya günlük yaşamı kolaylaştırıyor ve insanları mutlu ediyor ama dijital bağımlılık da stres ve depresyona yol açabiliyor. Dijital bağımlılık Mavi ışık nedeniyle hormonlarımızın salınımı bozulabiliyor. Bu da uyku bozukluğu, halsizlik, yorgunluk, dikkat dağınıklığı gibi belirtilerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Sosyal medyada oluşturulan sahte kimlikler bir süre sonra anksiyete, depresif belirtiler gibi çeşitli psikiyatrik sorunlara yol açabiliyor. Teknolojik cihazlardan tamamıyla uzaklaşmak mümkün değilken, dijital detoksla bu alandaki bağımlılık en aza indirilebilir. İşte dijital detoks için atılması gereken basit adımlar:

TELEFON VE TABLET ÇOCUKLARIN OYUNCAĞI OLMAMALI

Akıllı telefon/tablet vs. gibi cihazlar çocukları teselli etmek, susturmak için kullanılmamalı.

Çocukların aşırı ve kontrolsüz kullanımı önlemek için günlük internet kullanım saatlerini değiştirin. Sosyal medyada geçireceğiniz süreyi sınırlamak için saatinizde veya telefonunuzda bir zamanlayıcı ayarlayın. Bildirimlerin normal rutininizi rahatsız etmesini durdurduğunuzda, günlük işlerinize odaklanmayı kolaylaştırabilir ve dikkatinizi kolayca dağıtmazsınız.

Tek bir sosyal medya platformundan ayrılmak veya bu alana belirli süreler ayırmak gerekiyor.

- Kişinin daha çok ne zaman teknolojik cihazları kullandığını gözlemlemesiyle, gereksiz olduğunu düşündüğü zamanlarda cihazlar kapatılabilir ya da uzaklaştırılabilir.

- Boş zamanlar internet dışındaki başka aktivitelerle doldurulabilir.

- Bir ekran üzerinden arkadaşlarınızın ve ailenizin hayatlarıyla güncel kalmak yerine, gerçek dünyada onlarla zaman geçirin ve onlarla gerçek hayatta bağlantı kurun. Yeni anılar oluşturun ve bunları kişiselleştirin.

Editör: Haber Merkezi