5933 Sayılı Belediye Kanunu ve bazı kanunlarda yapılacak değişiklikler göre, konut sahiplerinin ödediği Çevre Vergisi ile, araç sahiplerinin ödediği Motorlu Taşıtlar Vergisi de (MTV) zamlanacak.

Ekonomik krizle boğuşan vatandaşlara kötü haber... Birkaç yıldır yaşanan iktisadi daralma, 2020'de kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Komşu ülkekerdeki iç karışıklıklar Suriye, Libya, Doğu Akdeniz'deki enerji arama faaliyetleri, Kanal İstanbul  erken seçim gibi gündem maddelerine, vatandaşların faturalarına ve vergi ödemelerine yansıtılması beklenen ek yükümlülükler de eklenecek. AK Partiyetkililileri tarafından hazırlanan yerel yönetimler taslağı ile vatandaşın vergi yükü büyük oranda artacak. Toplamda 61 maddeden oluşan yeni taslak ile mevcut vergilerin arttırılmasının yanı sıra yeni vergilerin de hayatımıza gireceği bildirildi.

YOL VE TRAFİK PAYI VERGİSİ NEDİR?

Söz konusu düzenlemenin onaylanmasıyla birlikte Motorlu Taşıtlar Vergisii'ne yüzde 10 oranında 'Yol ve Trafik Payı' adı altında yeni vergiler eklenecek. Buna göre araç sahibi olanlardan alınacak 'Yol ve Trafik Payı' oluşturulan havuzda toplanacak. Havuzda toplanan bu paralar, belediyelerin trafik, ulaşım, alt ve üst yapı hizmetlerine harcanacak. Araç sahipleri, 'Yol ve Trafik Payı' adı altındaki bu ek vergiyi MTV ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığına ödeyecekler.Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 10'luk ek vergi  oranını, düşürme ve yükseltme yetkisine sahip.

ÇEVRE VE TEMİZLİK VERGİSİNE ZAM!

Araç sahipleri gibi konut sahipleri de 2020'de yeni ek vergilerle tanışacak. Konut sahiplerinin, yeni ek vergileri su tüketim miktarına göre düzenlenecek, metreküp başına 17 kuruş ila 47 kuruş arasında bir ücret tahsil edilecek. Emlak vergileri, şimdiki sistemde il ve ilçelere göre belirleniyor. Ancak yeni düzenleme ile mahalle, muhit ve sokağa göre emlak vergisi belirlenecek. Sosyo ekonomik düzeyi yüksek olan muhitler, diğerlerine göer daha fazla vergi ödeyecekler. 

Karar

Editör: Haber Merkezi