Dünya’nın en kaliteli zeytinin yetiştiği Gemlik’te üretici siyah altının hızla değer kaybettiğini sürekli dile getirmesine rağmen, emekçilerin desteği ile kurulan ve ortak olmalarına karşın zeytini değerinde almayan Marmarabirlik, zor koşullarda üretime destek vermeye çalışan köylüyü isyan ettirmiş durumda.

GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Marmarabirlik Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “2010’dan bugüne ürün alımlarımız 1 TL kredi kullanmadan kendi öz kaynaklarımızla yapılmaktadır. Birlik’in sürdürülebilir yapısının devam etmesi için krediden uzak durulması gerekir. Geçmişte bu kurumun öz kaynakları kullanılan kredi faizine gitmiştir. Marmarabirlik Yönetim Kurulumuz tarafından bu yıl ödeyebileceğimiz miktar kadar ürün alımı yapılmasına karar verilmiştir. Her zaman üreticimize sahip çıktık. Geçtiğimiz yıl üreticilerimiz çaresiz kaldığında Marmarabirlik olarak imkanları zorladık ve kapılarımızı sonuna kadar açtık. Bu yıl sıkıntıların asıl sebebi, geçtiğimiz yıl ince tane stok devrinden kaynaklanmaktadır. Bir önceki ürün alım kampanyasında 5 TL’ye aldığımız ürün, bugün piyasada 3 TL’ye satılmakta ve Marmarabirlik sadece alım fiyatından her kg’da 2 TL zarar etmektedir”şeklindeki açıklaması zeytin üreticilerini şaşkına çevirdi.

EYLEME HAZIRLANIYORLAR

Masa başında yaptığı açıklamanın gerçeği yansıtmadığını ifade eden zeytin üreticileri, fiyatların geçtiğimiz yıldan düşük olması, bu sene rekoltenin yükselmesine rağmen masraflarını bile karşılayamadıklarını söylediler. Gemlik’li zeytin üreticileri önümüzdeki günlerde Marmarabirlik’in kendilerine sahip çıkmamasından dolayı kapsamlı bir basın açıklaması yapmaya hazırlanıyorlar. Üreticiler, Asa'nın boş konuştuğunu kredi borçlarını ödeyemez hale gelmelerine rağmen feryatlarını kimsenin duymadığını da ifade ediyorlar.

Editör: Haber Merkezi