Zincir marketler işçiye zulüm ediyor!

Yoksulluk sınırının altında elaman çalıştıran zincir marketler, sermayelerini büyütmeye devam ederken, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, market çalışanlarının çalışma şartlarını Meclis gündemine taşıdı. Saatlerce oturmadan ayakta bekletilen çalışanlar

Siyaset 3.09.2025 17:16:00 0
Zincir marketler işçiye zulüm ediyor!

AK Parti iktidarının her sokağa şube açmasına izin verdiği zincir marketler, esnafı perişan ettiği gibi, çalışanlarına da zulmediyor. Çalışma şartları giderek ağırlaşan işçiler, kaderine terk ediliyor.

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, zincir marketlerde çalışan personelin zorlu çalışma koşullarını gündeme taşıdı. Öztürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a yönelttiği yazılı soru önergesinde, market çalışanlarının oturma hakkının engellenmesi, düşük ücretler, fazla mesai sorunları ve sendikal baskılar gibi konuları sordu. Türkiye'de perakende sektöründe çalışan yüz binlerce emekçinin sorunlarını dile getiren Öztürk, aynı konuda bir de araştırma önergesi hazırladığını belirtti.

ŞİKAYETLERARTIYOR

Öztürk'ün TBMM Başkanlığı'na sunduğu önergede, zincir marketlerdeki uygulamaların İş Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı ile uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu vurgulandı. Öztürk, kasalarda sandalye bulundurulmaması, tek çalışanın birden fazla işi üstlenmesi ve uzun saatler düşük ücretle çalıştırılması gibi sorunlara dikkat çekerek, 'Kasiyerler sandalyesiz çalışıyor, tuvalete gitmeye dahi korkuyor. Bu durum insan onuruna ve iş hukukuna tamamen aykırı' değerlendirmesini yaptı. Ayrıca, sendikal örgütlenmenin fiilen engellenmesi ve fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi gibi yaygın şikâyetleri de gündeme getirdi.

Önergede Bakan Işıkhan'a yöneltilen sorular arasında şunlar öne çıktı:

Zincir marketlerde kasiyerlerin oturmasının engellenmesi yasal mı? Bu konuda herhangi bir denetim veya yaptırım uygulandı mı?

İddialar doğrultusunda zincir marketlere yönelik bir yaptırım planlanıyor mu?

Marketleri denetlemek için müfettiş görevlendirilecek mi? Eğer öyleyse, kaç müfettiş atanacak?

Kasalarda sandalye bulundurulmaması gibi uygulamaların çalışan sağlığına etkileri incelendi mi?

Aynı personelin reyon düzenleme, kasa ve temizlik gibi birden fazla işi eş zamanlı yapması, iş sağlığı açısından değerlendirildi mi?

Zincir market çalışanlarının ortalama çalışma süresi ve ücret düzeyi nedir? Bakanlığınıza kaç kişi tarafından asgari ücret altı çalıştırma veya fazla mesai ödememe şikâyeti iletildi?

Fazla mesai ücretlerinin ödenmemesine ilişkin tespit ve yaptırımlar nelerdir? Son üç yıldaki ceza sayısı nedir?

Bakanlık, çalışanların insan onuruna yaraşır koşullarda çalışması için yeni düzenleme veya rehber hazırlayacak mı?

Hasan Öztürk, önergesinde bu sorunların acil çözüm beklediğini vurgulayarak, 'Zincir marketler, çalışanlarını insan onuruna yakışır koşullarda istihdam etmek zorunda. Bu önergeyle, emekçilerin haklarını savunuyoruz' ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)

Flyadeal havayolundan Bursa çıkarması

Egzoz patlatan magandaya ceza yağdı

Alkollü hemşire yaşlı kadına çarpıp öldürdü!

Yarış atını kestiler, belediyenin aşevinde kavurma yapıp yedirdiler

Evlerini yıkan CHP'li Mudanya Belediye Başkanı Dalgıç'a tepki gösterdiler

Gemlik'te üç harfli marketlere baskın! Vatandaşı mağdur ediyorlar

BTSO Başkanı Burkay: Kurumlara bilgi ve dayanışma ruhu hayat verir

Bencil sürücüler dronla tespit edildi

Trabzonspor takım otobüsü taşlanmıştı, 3 polisle ilgili flaş gelişme

Özgür Özel'den Bülent Arınç'a: Bizi hiç yalnız bırakmadı

Doğum izni ve ödemeler ailelerin yüzünü güldürecek

Osmangazi'de Ramazan nostaljisi

Firari suç makinaları Bursa'da yakalandı

Büyükşehir iftar sofrasını Yenişehir'de kurdu, coşkulu anlar yaşandı

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nde su kesintisi

Erkan Aydın: Bursaspor Süper Lig'e çıkacak

Kırmızı ışıkta geçtiler, tek tek tespit edildiler

Novi Pazar'da Ramazan coşkusu

Boğazı geçerken karaya oturdu

Adliye çıkışı dehşet saçtı, kalbinden bıçakladı

Önce dövdüler, sonra bıçaklayıp kaçtılar!

Uluabat'a Yaren'den sonra Nazlı da geldi

Bursa'daki AVM'de şüpheli ölüm! İtildi mi, düştü mü?

Bisikletiyle evine giderken canından oldu

Bursa Büyükşehir'in sosyal destekleri yüzleri güldürüyor

Bursa'da canlı yayında zincirleme kaza!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bayram ikramiyesi çıkışı

Osmangazi’de öğrencilere afet eğitimi

Bitmek bilmiyor, Bursa'da uyuşturucu baskını

BESAŞ, vatandaşa ramazan pidesi ikram etti

Yükleniyor

loading