Narin gözyaşlarıyla toprağa verildi Narin gözyaşlarıyla toprağa verildi

Hayvancılıkta uygulanan hatalı politikalar nedeniyle üretimde önemli bir azalma yaşanıyor, tepkilere aldırış etmeyen   Tarım ve Orman Bakanlığı Brezilya’dan Angus ithal ediyor.  Hayvancılık yapanlar yabancı çobanların maliyetlerindeki artıştan şikayet ederken, Türkiye adeta uçuruma doğru sürükleniyor.  Özellikle Sivas gibi hayvancılığın kalbinin attığı kentlerde bile çoban bulunamıyor.

“BU İŞ BİTİYOR”

Altınyayla ilçesine bağlı Deliilyas Beldesi’nde çoban bulma sorunu, hayvancılıkla uğraşan köylüleri büyük bir çıkmaza sürüklüyor. Yıllardır hayvancılıkla geçimlerini sağlayan bölge halkı, çoban sıkıntısı nedeniyle sürülerini elden çıkarmak zorunda kalıyor. 400 koyunu olan Fikri Demiray, çoban bulamadığı için yaşadığı sıkıntıyı dile getirirken, bu durumun hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini ifade etti.

YERLİ ÇOBAN KALMADI

Türk çoban olmamasından yakınan Demiray, "Türk çoban yok. Afgan çobanlarsa bizlere mum tutturuyorlar. Devlet bize yardımcı olsa hayvancılık devam etse Türkiye’de et bedava olur. Çoban sıkıntısı nedeniyle artık herkes hayvanlarını satıyor. Şimdi ben 30 bin lira maaşla çoban tuttum. Kendimi zorlayarak maaş ödüyorum. Türk çoban diye bir şey kalmadı. Türk çoban olmadığı için de Afgan çobanlar bizlere her istediklerini yaptırıyorlar, bıktık artık. Çoban konusu bizi rahatsız ediyor. Artık bu sorun hayvancılıktan bıktırdı." dedi.

'30 BİN LİRA MAAŞ, 30 GB İNTERNET İSTİYOR'

Çoban sıkıntısının çözümü için yetkililere seslenen Demiray, "400 koyunum var. 30 bin lira maaş veriyorum. Barınmasından yemeğine hatta telefon faturasına kadar her şeyiyle ben ilgileniyorum. Aylık gideri 40 bin liraya mal oluyor. Ben 40 bin lirayı bir ayda ailemle harcayamıyorum. Her şeyi ben ödüyorum. Benden 30 GB internet istiyor onu da alıyorum. Kaç GB isterse mecbur onu da alacağım. Bu duruma devletin el atması dışında başka hiçbir çare göremiyorum.

"DEVLET BU SORUNU ÇÖZSÜN"

En azından sigortasını ödese gerisini yine biz hallederiz. 15 yıl önce bizim köyümüzde üç tane sürü vardı. Çoban sıkıntısı nedeniyle şimdi sadece bende kaldı. Ben de şimdilik dayanıyorum sonu ne olacak bilmiyorum. Devlet çoban sıkıntısını çözse hayvancılık artar et fiyatları düşer. Bizim coğrafyamız şahane." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi