Türkmen nüfusunun çoğunlukta olduğu Kerkük'te son bir haftadır kanlı olaylar meydana gelmekte... Mezhep çatışmalarının odağındaki Kerkük ile ilgili Yörük Türkmen camiasından açıklama geldi. “Kerkük Türk'tür Türk kalacaktır” denilen açıklamada birlik yönetimi Irak Hükümeti'ni Kerkük'ün haklarını korumak için göreve çağırdı.

“YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR”

İrfan Tatlıoğlu, “2003 yılında Barzani yönetimindeki Kürtlerin bölgede Tapu ve Nüfus Dairesini yakarak başlattığı terör eylemleri ve Türkmen varlığının yok edilmesine yönelik diğer insanlık dışı hareketler, 16 Ekim 2017 tarihinde Irak Merkezi Hükümeti’ne bağlı güçlerin devreye girmesiyle az da olsa sonlandırılmıştı. Ancak son alınan kararlar ve atılan yanlış adımlar bölgeyi yeni bir terör ve kaosa sürüklemektedir. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın bölgeye ziyaretinin hemen arkasından meydana gelen ve Türkmenleri ayağa kaldıran gelişmeler Birliğimizce ve Türk Dünyası STK’larınca yakından takip edilmektedir. Gün içerisinde gelişen olaylar ve krizin tırmanışı tüm Türk Dünyası STK’larını endişelendirmektedir” diye konuştu.

 “KÜRT SİYASİLERİN DEDİĞİ OLUYOR”

“Irak hükümetinin yeni dengeler eşiğinde ve seçimler yaklaştıkça desteklerini artırabilmek adına sürekli arkamızdan iş çeviren kesimlere taviz verdiği ve adeta Kürt siyasilerin her dediğini yapar hale geldiği aşikar olmuştur” diyen Tatlıoğlu, “Eski Başbakan Haydar İbadi, gider ayak Sincar’da YBŞ/PKK terör örgütü üyelerine devletten maaş bağlatmıştı. Geçen dönem başbakanlık yapan Mustafa Kazımî ise Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığı içerisinde Peşmerge güçlerinden de temsilcilerin olmasını sağlamıştı. Şu anda görevi devralan Başbakan Muhammet Şiya’ es-Sudani ise Kerkük’te aktif siyasi faaliyete girmeleri için Operasyonlar Komutanlığı karargâhını Barzani’ye teslim etmektedir” şeklinde konuştu.

Aralarında Bursa'da var, uyuşturucu şebekelerine operasyon Aralarında Bursa'da var, uyuşturucu şebekelerine operasyon

“BARZANİ GRUBU KERKÜK’E GİREMESİN”

2017 yılına kadar devam eden gasp, kaçırma, yok sayma, terör havası estirme, fâili meçhul cinayetler yeniden Kerkük gündeminde olduğuna dikkat çeken Tatlıoğlu, “Irak Türkmenleri ayağa kalktı ve bu karara karşı haklı tepkisini ortaya koyuyor günlerdir. Ancak söz konusu Kerkük ve Türkmeneli olduğunda maalesef Dünya kör ve sağırı oynamaya devam etmektedir. Karargâhın önünde çadırlar kurup, gösteri düzenleyen Türkmen ve Araplara kaşı bölgeye hem PYD’den hem PEJAK’tan terör birlikleri yığılmaktadır. Büyük bir çatışmanın eşiğindedir. Terörün tekrar yaşanmaması, az da olsa meydana getirilen istikrarının bozulmaması için Barzanilerin Kerkük’e girmesi engellenmelidir” diye belirtti.

“Şİİ VE SÜNNİ TÜRKMEN AYRILIĞI SONLANDIRILMALIDIR”

Şii ve Sünni Türkmen ayrılığının sonlandırılması gerektiğini ve Türkmenlerin bu karara karşı yekvücut direnmesinin şart olduğuna değinen Tatlıoğlu, “Türkiye asla sessiz kalmamalıdır. Amerika’nın bu bölgede İran’a karşı geliştirdiği politikada Barzani’yi yol arkadaşı seçmesi büyük bir yanılgı ve ama alışageldiğimiz politikalarının da bir parçasıdır. Uluslararası Hukuk açısından da tartışmalı olan bu bölgede, Misak-ı Milli’ye uygun yeni politikalar belirlenmeli ve arkasında cesurca durulmalıdır. Ancak öncelikle bölgedeki soydaşlarımızın can güvenliği acilen sağlanmalıdır. Kaybedecek hiç zaman yoktur. Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği, Türk Dünyası STK’ları olarak, meseleyi yakından takip ediyor, görev ve sorumluluk almaya hazır olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Bilal Kayaaltı