Bursa’da iktidar ve muhalefet, seçim çalışmaları sırasında birbirlerine sert mesajlar veriyorlar.

Osmangazi İlçe Seçim Kurulunun kaldırılmasına karar verdiği, ancak o günden bu yana toplatılmayan billboard afişlerini siyah sprey boyayla kapatan Başkan Hasanoğlu, Büyükşehir Adayı Türkoğlu ve Milletvekili Toktaş Bunun adı kanun, kural takmamak, yasa falan tanımamak, suç işlemeye de devam etmektir” dediler.

Hukuksal zeminde hak aramaya ve hesap sormaya devam edeceklerini ifade eden Dr. Hasanoğlu ve aynı zamanda Bursa Milletvekili olan Türkoğlu, Cumhuriyet Savcılığına da suç duyurusunda bulunacaklarını vurguladılar.

İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı adına yaptıkları açıklamada İl Başkanı Dr. Hasanoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Selçuk Türkoğlu ve Milletvekili Hasan Toktaş şunları söylediler:

“Bilindiği gibi Osmangazi İlçe Seçim Kurulu, hem Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın, hem de Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın; belediyenin amblemi ve başkanlık sıfatları ile propaganda yapamayacaklarına karar vermiş, yasaya aykırı içerikli tüm afiş ve tanıtım ilanlarının toplatılmasına hükmetmişti.

Bu kararlar sıradan hükümler değildi ve 31 Mart seçimlerinin adil bir rekabet ortamında yapılmayacağının tesciliydi.

Çünkü Sn. Dündar ve Sn. Aktaş, yönettikleri belediyelerin kasasından ve belediye icraatları üzerinden milyonlarca liralık haksız propaganda yapmışlardı.

Dolayısıyla her ikisi de, seçime giren diğer tüm partilerin hakkına girmiş, ondan da önemlisi, bir kamu kurumu olan belediyenin imkan ve parasını kullanarak siyasi propaganda yapmışlardı.

Bursa'daki korkunç kaza kameralara yansıdı Bursa'daki korkunç kaza kameralara yansıdı

Nitekim yaptığımız itiraz haklı bulunmuş, Osmangazi İlçe Seçim Kurulu bilboardlarda, raketlerde, duraklarda, velhasıl asılı olan her yerde bulunan bu afişlerin toplatılmasına karar vermişti. Gereğinin yapılması için de Osmangazi Kaymakamlığına karar sureti göndererek bilgi vermişlerdi.

O günden bugüne bekledik.

Gördük ki, söz konusu iktidar partisi olunca devlet yetkilileri kılını dahi kıpırdatmıyor.

Valilik sus pus, Kaymakamlıktan adeta çıt çıkmıyor.

Bu durumda iş başa düştü.

Madem devlet görevini yapmıyor, bu afişleri sprey boya ile karatmak boynumuzun borcu oldu.

Bu memleket, iktidar partisinin elinde oyuncak değildir.

Kimse kusura bakmasın.

Aktaş ve Dündar mahkeme kararlarını hiçe sayıp, yasaları takmadıkları sürece biz gereğini işte böyle yapmaya devam edeceğiz.

Haksız rekabete sebebiyet vermenin bir bedeli var ve o bedel de mutlaka ödenir. Cumhuriyet Savcılığına da her iki başkan hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı ve bunun hesabını hukuk önünde de soracağımızı huzurlarınızda ilan ediyoruz.

İŞTE SEÇİM KURULU KARARI

Anımsanacağı gibi İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanlığı;

Belediye icraatlarını anlatan Başkan Aktaş ve Dündar’ın afişlerinin kaldırılmasını talep etmişlerdi.

İlgili karar da şöyleydi:

“Yüksek Seçim Kurulunun 19.12.2023 tarih ve 2023/1561 sayılı kararının G maddesinde, ilan ve reklam yerlerine ilişkin a bendinde ".. herhangi bir kurum veya kuruluş ya da vatandaşlar tarafından 298 Sayılı Kanun'da belirtilen yerlerin dışında, siyasi ilan ve reklam içeren afiş, poster, pankart veya siyasi parti bayrağı gibi malzemelerin asılmasının, yapıştırılmasının veya teşhirinin yasak olduğuna" karar verilmiştir.

Yukarıda anlatılan nedenlerle; İYİ Parti Osmangazi llçe Başkanlığının itiraz dilekçesine ekli Bursa Büyükşehir Belediyesinin başkan adayına ait görsellerin incelenmesi neticesinde belediye iş ve hizmetlerinin anlatıldığı, yukarıdaki kanuni hususlar dikkate alındığında ve Yüksek Seçim Kurulu

Başkanlığının 2014/350 sayalı ilke kararı doğrultusunda belediye başkanlıklarınca belediyelerin

icraatlarına yönelik olarak hazırlanmış afişlerin propaganda kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinden,

belediyenin amblemi ile belediye başkanı ibaresi bulunan Akpınar bölgesi ve Sicak Sular Bölgesinde

bulunan mevcut afiş ve ilanların kaldırılmasına karar vermek gerekmiş ve aşağdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle;

1- İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanlığının talebinin kabulü ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığınca belediyenin icraatlarına yönelik olarak hazılanmış ve ilgili belediyenin amblemi ile belediye başkan ibaresi bulunan afişlerin propaganda yasağı kapsamında değerlendirilmesine,

2- Belediyenin hizmet ve projelerine ait görüntüler ile hizmet ve projelerin tanıtimına yönelik afişlerin propaganda yasakları kapsamında değerlendirileceğinden belediyenin amblemi ile belediye başkanı ibaresi mevcut Akpnar bölgesi ve Sicak Sular Bölgesinde bulunan afiş ve ilanların

kaldırılmasına,

Kararın Osmangazi Belediyesine ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlğına gönderilmesine,

3- Kararın yerine getirilmesi için bir örneğinin Osmangazi Kaymakamlık Makamına ve 14 Kararının bir örneğinin İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanlığına tebliğine oy çokluğu ile karar verildi.”

Editör: Bilal Kayaaltı