Sevgili okurlarım bu haftaki seyahatimizde güzel şehrimiz Bursa'nın inci ilçesi olan İznik'i ziyaret ettik. Tarihi yerlere, surlara ve mekanlara hayran kaldık. İznik, yaşamaya değer sakin ve sessiz doğallığı hiç bozulmamış bir yaşamsal mekan. Zamanınız oldukça tavsiyemdir.

Gölün içindeki batık şehir, surları ile, meşhur İznik çinileri ile bezeli Yeşil Camii ile, Hristiyanlık için çok önemli bir yere sahip Ayasofyası ile, zeytiniyle, gölüyle İznik; eski adıyla Nicea, tarihi ve kültürel zenginlikleri, doğası, mikroklima iklimi ile eşi benzeri olmayan bir yerdir.

E tabii ki iznik'e gitmişken tarihi mekanları gezeken şimdiki adı Ayasofya Camii olan tarihi mekanı gezip, görmemek mümkün değil zaten şehrin tam ortasında ilk indiğinizde hemen sağınızda gözünüze çarpıyor ihtişamiyla tarihi eski bir bina dilerseniz bundan size biraz bahsedeyim Romanlar döneminde ibadethane , kilise olarak kullanılmış 1330'lu yıllarda bir depremde tahrip olmuş onarım görmüş. Osmanlı'nın iznik'i fethiyle tekrardan Mimar Sinan tarafından bir tadilat görmüş yüksek kubbeli yüksek geniş ve yüksek camlı minberleri taştan oyma geniş duvarlar 3 bölümden oluşmakta mutlaka gezmenizi ,görmenizi tavsiye ederim.Taş oymaciligi sanatı kullanılarak yapılmış.

Sevgili okurlarım iznik demişken el emeği göz nuru cinicilikten bahsetmemiz lazım cinicilikte çok kıymetli bir yeri var iznik cinisinin ünü tarihler boyu süre gelmiştir bugünde ülkemize ve dünyaya satışı yapılmakta.

Zeytin ve üzüm,kivi bahçeleri zeytin diyince mutfak kültürü çok zengin zeytin yağlı yemekleri nefis.Yemek demişken AYASOFYA CAMİ' nin hemen sağında ASAF yemek salonu çok kıymetli arkadaşımız Ayşen Hanımı ziyaret ettik on parmağında on marifet olan elleriyle yaptığı mütiş yemeklerinden yedik bir aile restoranı olarak kendisi işletiyor yolunuz düşerse yemeklerinden tatmanizi isterim.

Tadım sırrını tahmin ediyorum kesin zeytinyağından kaynaklanıyor . Misafirperver ve hamaratlı bir hanımefendi arkadaşımız On parmağında on marifet var desek yeridir .Çünkü yemekler hakikatten leziz ve mekan güzel güler yüzlü bir esnaf kardeşim .

Kıymetli arkadaşlarım Erdal Bey ve Selim Bey ile beraber Hafta sonunu iznik'te geçirdik iznik'i gezdik dolandık tarihi mekanlarına gittik Çay bahçelerine gittik göl güzel temiz yüzülecek bir durumda yolun zaten solunda göl var sağında çay bahçeleri ve yemek salonları var hepsi leziz ve nefis temiz ferah mekanlar dinlenebileceğiniz Gün batımını izleyebileceğiniz çok müthiş bir manzarası var .Akşamları canlı müzikler var gündüzleri yemek çeşitleri kafeteryalar çay bahçeleri cıvıl, cıvıl Bursa'nın gezilecek görülecek yerlerinden gerçekten İznik kayda değer bir yer.

Belediye ciniciler sokağı dizayn etmiş şimdi çini sanatı ve sanatçıları ürünlerini orda sergiliyorlar. Atölyelerine gittik biraz onları gezdik dolandık benim gözlemlerime göre doğrusu İznik gezilecek görülecek ve yaşanabilecek bir yer bu yere katma değer katan tüm efnaf arkadaşlarımıza ve tüm sanatkar ve lokantacı sevgili arkadaşımıza ve ilçeyi yöneten Sayın Belediye başkanından yöneticilerin hepsine sundukları katkılardan dolayı teşekkür ederiz. Yolunuz düşerse Eğer lütfen iznik'i gezin kalın ve gününüzü geçirin

Mutlak gün batımını izleyin