Yaşanan hastalıkla ilgili olarak uyarılarda bulunan Türkiye Veteriner Hekimler Birliği'nden Prof. Murat Aslan, salgın yüzünden et ve süt üretimi ve fiyatlarında sıkıntılar yaşanabileceğini söyledi.

Vatandaş ucuz et alablikmek için  Et ve Süt Kurumu mağazalarında ve et marketlerde kuyruğu girmeye devam ederken, Şap hastalığından dolayı fiyatların daha da artacağı öne sürülüyor.

Türkiye'de daha önce hiç görülmeyen bir şap hastalığı türünün hayvan varlığını tehdit edici bir hale geldiğini belirten  Prof. Arslan, bu durum için acil önlem alınması gerektiğini bildirdi. Aksi takdirde et ve süt üretiminin azalacağını fiyatlarının daha da artacağını dikkat çekti.

SAT2 ismi verilen ve mevcut aşılara direnç gösteren salgın hastalığın güney sınırımızdan yurda girip deprem sonrası kontrollerin azalmasıyla ülkenin geniş bir kesimine yayıldığını bildiren TVHB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Murat Arslan, etin 70 derecede yarım saat pişirilmesi halinde hastalığın insanlara zarar veremeyeceğini, ancak salgının yeni bir zam dalgasına yol açabileceğini ifade etti.

ŞEHİRLERİ SAYDI

Prof. Arslan Sözcü’den Erdoğan Süzer’e açıklamalarda bulunarak, hastalığın önlenememesi halinde Kurban Bayramında et arzında da sıkıntı yaşanabileceği uyarısında bulundu. Şapın düzenli aşılamayla kontrol altında tutulan bir hastalık olduğunu, Türkiye'de ilk kez görülen SAT2 türüne yönelik de 10 milyon aşı üretilerek kullanılmaya başlandığını belirten Arslan, hastalığın Niğde, Ankara, Aydın, Van, Zonguldak, Bolu, Sivas, Kars, Sinop, Burdur, Kırıkkale, Konya, Erzincan, Eskişehir, Ağrı ve Amasya'da belirlendiğini söyledi ve şu uyarılarda bulundu:

ASIL SORUN KURBAN BAYRAMI’NDA YAŞANIRSA NE OLACAK?

“Salgının devam etmesi durumunda hayvan hareketleri kısıtlanması nedeniyle kurban bayramında arzda sorun yaşanabilir. Özellikle büyük şehirlere kurbanlık girişi etkilenebilir. Bakanlık ithalatla önlem almaya çalışmaktadır. Ancak ithalatın hayvancılığımız açısından daima olumsuz etkiler yaratacağı açıktır. Bu olumsuz etkilerin yansıması olarak başta et ve süt olmak üzere hayvansal ürünlerde fiyat artışlarının süreceği beklenebilir.”

HAYAT ÇOK PAHALI AMA OYUM ERDOĞAN'A DEDİ

Editör: Bilal Kayaaltı