Kosova’da geçtiğimiz aylarda Sırpların tahrikleri sonucu sınırlarda yaşanan çatışmalar durulurken, Kuzey Makedonya'da 8 Mayıs tarihinde düzenlenen 11. Parlamento seçimlerini kazanan ve Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska Davkova'dan hükümet kurma yetkisini alan muhalefet partisi İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) Genel Başkanı Hristijan Mickoski'nin meclise sunduğu yeni hükümet 77 “evet” oyuna karşılık 22 “hayır” oyuyla güvenoyu alarak resmen göreve başladı. Hükümetin kurulması için 61 milletvekili oyu gerekiyordu.

Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) ve Levica (SOL) parti milletvekilleri karşı oy kullanırken, 3 Türk milletvekilinin de bulunduğu ve toplamda 18 milletvekili bulunan Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) öncülüğündeki “Avrupa Cephesi İttifakı” milletvekilleri hükümet oylaması öncesinde genel kurulu terk etti.

VMRO-DPMNE Genel Başkanı ve hükümeti kurma yetkisi elinde olan Mickoski, hükümet programını milletvekillerine sundu. Oylamanın ardından Mickoski, Kuzey Makedonya'daki 20. Hükümetin 13. Başbakanı oldu.

Mecliste yeni hükümeti destekleyen parlamento çoğunluğu, VMRO-DPMNE öncülüğündeki “Senin Makedonyan” Koalisyonu, 58, Arnavut siyasi partilerinden oluşan VLEN (DEĞER) Koalisyonun'dan 14 ve ZNAM'dan 6 olmak üzere 78 milletvekilinden oluşuyor.

Editör: Bilal Kayaaltı