Korona kriziyle pazar ve mutfak masrafları dudak uçuklatırken, kedi ve köpek maması, akvaryum balıklarının yanı sıra, ithalatı yasaklanan muhabbet kuşu, papağan ve Hint bülbülü fiyatları, yerli üretimin istenilen düzeyde olmamasından dolayı üçe katladı. Geçtiğimiz Mart’ta 30 liraya satılan muhabbet kuşu 90 ile 120 TL’ye varan oranlarda zamlanırken, 200 lira olan papağanların fiyatları ise 350 TL olurken, müşteriler istedikleri kuşları Pet shoplarda bulamıyorlar. Satıcılar ise, fiyatların katlanmasına rağmen kuş bulamamaktan yakınıyor.

‘ÜRETİM AZ’

Bursa’nın Osmangazi ilçesi Çancılar çarşısında kuş, balık ve yem satışı yapan Gürsoy Usuğlu, canlı hayvan ithalatındaki kısıtlama ve yerli üretimin istenilen düzeyde olmamasından dolayı, Türkiye’de bu işi yapan az sayıda toptancının fiyatlarla istedikleri gibi oynadıklarını belirtti. 8 ayda muhabbet, Hint bülbülü ve papağan fiyatlarına en az yüzde 250 zam geldiğini söyleyen Usuğlu, daha önce dükkanında en az 400 adet kuş bulunurken şimdi 30 tane kuşu kafeslerinde barındırdığına dikkat çekerek, “Korona virüs piyasayı alt üst etti. Kuş ithalatına yasak geldi, zaten yerli üretim çok az. Bunu fırsat bilen Türkiye’deki belli başlı üretici, talebin artmasıyla birlikte kuşların fiyatlarına inanılmaz zam yaptılar. Benim dükkanımda en az 400 kuş olurdu. Bu türlerin başını muhabbet kuşları çekerdi. Şimdi kafeslerde toplam 30 tane kuş var. 30 liraya kuş satıyorduk, şimdi fiyatlar 100 TL’yi aştı. Müşterilerimiz iş yerimize geldiğinde çeşit sunamıyoruz, papağan ve Hint bülbülünde de aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Bu durumu fırsat bilen bazı kimseler, evlerinde tek tük üretim yapanlardan kuş topluyor ve piyasaya satıyorlar. Bu kişilerden dolayı da fiyatlar arttı. Kısacası ne bulabiliyoruz, ne de satabiliyoruz” diye konuştu.

Gürsoy Usuğlu

‘HER ŞEYE ZAM GELDİ, KUŞA NEDEN GELEMSİN?’

Kuş fiyatlarındaki artışın Türkiye’deki ekonomik sıkıntıdan kaynaklandığını dile getiren Naci Marangoz, tereyağının kilosu 80 TL’yi aştığını, canlı kuş fiyatlarının 80 lira olmasının normal olduğunu kaydetti. Yaşanan enflasyondan dolayı piyasanın yükseldiğini belirten Marangoz, şunları söyledi: Ben 2,5 yıl önce 25 liraya kuş alıyordum. Muhabbet kuşu ve diğer kuşların karaborsaya düşmesinden ziyade, enflasyon rakamları ortada. Her sektörde enflasyon olduğu gibi Pet shop sektöründe de enflasyon yaşanıyor, bu da fiyatları acayip şekilde arttırıyor. Bu memlekette bazı meyvelerin kilo fiyatı 20 lira olmuşken, muhabbet kuşunun 80 liraya satılmasını gayet normal karşılıyorum’ dedi.

KORONA EVDE HAYVAN BAKIMINI ARTTIRDI

Kuş ve balık satışı yapan esnaf, kış aylarında muhabbet kuşlarını soğuk havadan ve cereyandan korunması gerektiğini, balıkların ise soğuk suda barındırılmamasını söylüyorlar. Çocuklara merhameti aşılamak için sokak hayvanlarına olan ilgilerinin arttırılması gerektiğini, evdeki yemek artıklarıyla bile kedi ve köpeklerin beslenmesine dikkat çekiyorlar. Korona virüs sürecinden dolayı da evde kuş, kedi ve balık bakanların sayısında artışın olduğunu ifade ediyorlar.

Editör: Haber Merkezi