Kurulan kabinenin ardından müjdeler  gelmeye başladı.  Erken emeklilikle ilgili sevindiren adımlar atılmaya başlandı.  Milyonlarca EYT’linin ardından yeni düzenleme belli oldu. Emeklilik yaşı geri çekiliyor, 2000- 2008 arası sigorta girişi olanlar mutlu olacak.

Birçok EYT’linin emekli edilmesinin ardından, erken emeklilik için düğmeye basıldı. İş başlangıcı 1999-2000-2008 arası olanlar bayram yapacak.

Emekli olabilme şartlarının arasında artık yaşa bakılmıyor ancak, çalışma hayatında belli bir güne ulaşmamış kişiler emeklilik haklarından faydalanamıyor. Bu konu ile ilgili yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığı öğrenildi. Yeni düzenleme sayesinde 6 aydan 6 yıla kadar erken emekli olabilmek için şartlar ortaya çıkmış olacak. Erken emeklilik kimleri kapsıyor? İşe başlama tarihi 1999-2000-2008 olanlara müjde Sigorta başlangıcı 6 yıl öne çekildi, yaş şartı kaldırıldı, erken emeklilik geldi SSK ve Bağ-Kur çalışanları emekli olabilmek için gerekli şartları araştırıyor. EYT ile birlikte 2 milyondan fazla kişi geçtiğimiz aylarda emekli maaşını aldı.  EYT düzenlemesinin yasalaştırılması ile eşzamanlı olarak prim gün şartı da yürürlüğe alındı. Emekli olabilmek için hangi şartların sağlanması gerek? Emekli olabilmek ve üzerinde çalışılan yeni düzenleme hakkında merak edilenler.

Emekli olabilmek için birden çok farklı durum bulunmaktadır. Emeklilik meslek grupları ve sigorta seçeneklerine (SSK, Bağ-Kur gibi) bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu durum emekli olabilmek için gereken şartların hesaplanması durumunda ön plana çıkıyor. Bu yüzden erken emeklilik için aranan prim gün şartı 6 aydan 6 yıla kadar öne çekilebilmektedir. Peki, hangi durumlarda 6 yılda erken emeklilik hakkı doğar? 1999-2000-2008’liler nasıl erken emekli olacak?

6 YIL ERKEN EMEKLİLİK HAKKI

6 yıl erken emeklilik hakkı oldukça ilgi görmeye başladı. Kimlerin 6 yıl kadar erken emekli olabilme hakkı olduğu ortaya çıktı. Doğum borçlanması anneler için doğum yapılan sürenin emeklilik süresine eklenmesine imkan veriyor. Askerlik için de askerlik hizmetinin prim gün olarak eklenmesine imkan sağlıyor. Bununla birlikte yaşadığı sağlık sorunları yüzünden çalışma yetisini kaybeden kişiler için de malunen emeklilik hakkı ortaya çıkıyor. Kadınlar için doğum borçlanması ve erkekler için de askerlik borçlanması ile erken emeklilik şartı ortaya çıkmış oluyor. Emekli olabilmek için sigorta süresi ve yaş şartını tamamlamış bir erkek, prim gün sayısından dolayı emeklilik hakkını elinden kaçırıyorsa; askerlik borçlanması ile emekli olabilir. Bir kadın da gereken şartları sağlıyor ancak doğum iznine ayrıldığı süre yüzünden emeklilik hakkını kaçırıyorsa doğum borçlanması ile emekli olabilir.

SGK’YA ÖDEME YAPILIR

Sigortalı erkek çalışanlar er ya da erbaş olarak silah altında geçirmiş oldukları vakitleri ya da yedek subay okulunda geçen süreyi borçlanabilirler. Borçlanılabilecek olan sürenin gerekli prim ödemeleri SGK’ya yatırılır. Bu durum için askerlik yapıldığına dair belgeler SGK’ya gösterilir ve yalnızca o süre zarfındaki borçlanmalar kabul edilir. Bu sayede eksik günlerinin ödemesini yapanlar hak ettiği emeklilik hakkına kavuşmuş olur.

Editör: Bilal Kayaaltı