NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez 2023 yılı içerisinde yaptıkları çalışmalardan bahsederek, 2024 yılına dair projeleri aktardı. NOSAB içerisinde faaliyet gösteren firma sayısının 339, çalışan kişi sayısının ise 22 binden fazla olduğunu söyleyen Erol Gülmez, “NOSAB, sınırları içindeki tüm fabrikaların elektrik, doğalgaz, su ve atık su arıtma ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Tüm alt ve üst yapı işleri ile çevre düzenlemeleri NOSAB tarafından yapılmaktadır. Temel hizmetlerin yanı sıra şirketlerin personel verimliliğini artırmaya yönelik eğitim faaliyetleri, istihdam ve araştırma çalışmaları ile toplumsal gelişime katkı sağlayacak sosyal sorumluluk çalışmalarını da yürütmektedir” dedi.

“KADINLARI SANAYİYE KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”

Gülmez, yıl sonunda gerçekleştirecekleri ve 2023 faaliyetlerini anlatacakları basın toplantısını özellikle  “Bu İş Eşitlik İşi” projesini tanıtmak ve katılımı artırmak amacıyla erkene aldıklarını kaydetti. Bursa İş Kadınları  ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) ve Borçelik işbirliğinde düzenledikleri “Bu İş Eşitlik İşi” projesiyle kadın istihdamını artırmaya yönelik adımlar attıklarını vurgulayan Gülmez, “Emeğin cinsiyetle  alakası yok. Kadınların iş hayatına daha aktif katılmalarını amaçlıyoruz. Özellikle ‘erkek işi’ denilen işlerde de kadınların çalışabileceğini ortaya koymak istiyoruz.  Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 kadını sanayiye kazandırmak istiyoruz. İş hayatına atılmak isteyen kadınları projemize başvurmaya davet ediyoruz. İşverenlerden  ilk fazdamezun ettiğimiz kadın operatörlerin çok başarılı olduğu dönütünü alıyoruz. Ancak şu an yeterince başvuru yok,  basın mensuplarımızdan  bu projenin kamuoyuna duyurulmasını talep ediyoruz.” diye konuştu.

SIFIR ATIK VURGUSU

Sürdürülebilirlik ve çevre konusunda çalışmalara devam ettiklerini belirten NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez, “Kalite Yönetim Sistemi, Çevre Yönetim Sistemi ve Enerji Yönetim Sistemi sertifikalarına sahibiz. Türkiye'de ender bulunan Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi NOSAB tarafından 2007 yılında kurulmuştur. Ayrıca yeni bir biyolojik arıtma tesisi kurulması için proje başlatılmıştır. NOSAB olarak bizim çevre politikamızda, verdiğimiz hizmetleri çevreci yaklaşımla gerçekleştirmek, doğal kaynakları verimli kullanarak üretim/hizmet yapılmasını sağlamak ve teşvik etmek, temiz ve sağlıklı çevre, sürdürülebilir yaşam alanları oluşturmak başlıkları yer almaktadır. Bu sebeple, Yeşil OSB ön değerlendirme başvurumuz Ocak 2023 tarihinde yapılmış, değerlendirme sürecimiz devam etmektedir. Bölge firmalarına yönelik farkındalık ve bilgilendirme faaliyetleri ile sıfır atık çalışmalarımız devam etmektedir. NOSAB, ilk değerlendirmede, Türkiye’de, Yeşil OSB çalışmalarına dahil edilen 16 organize sanayi bölgesinden biri olmuştur” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan emeklilere maaş müjdesi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan emeklilere maaş müjdesi

DÜNYA BANKASI DESTEKLİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ

2023 yılında çevre ve sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında iki büyük projeye imza attıklarını vurguladı. Yenilenebilir enerji üretimini artırmak amacıyla idari hizmet binası ve endüstriyel atık su arıtma tesisi çatısına GES kurulumu çalışmalarının devam ettiğini aktaran Gülmez, idari bina çatısındaki santralin 2023 yılı bitmeden önce devreye alınacağını söyledi.

Gülmez, çevre ve sürdürülebilirlik alanında en önemli çalışmanın NOSAB sanayicisinin rekabet gücünü arttıracak Yeşil Enerjili NOSAB Ortak Biyolojik Arıtma Tesisi ve Güneş Enerji Sistemi (GES) Kurulumu olduğunu dile getirdi. Dünya Bankası kredisiyle hayata geçecek olan proje için onay alındığını, 2024 ve 2025 yıllarında bu tesisle ilgili çalışmaların devam edeceğini belirtti. Gülmez, “Yeni kurulacak olan biyolojik arıtma tesisinin de çatısında güneş enerji santralleri olacak. O tesiste de yenilenebilir enerji üretimini sağlayacağız” dedi.

KEPENK KAPATAN FİRMA SAYISI ARTTI

NOSAB Başkanı Gülmez,  toplantıda güncel ekonomik konulara ilişkin görüşlerini de açıkladı. Ülke olarak ekonomi anlamında 2023 yılında zor bir dönem geçirdiklerini söyleyen Gülmez, “ Sanayide 2023 yılında yatırımlar yavaşladı. Finansal kaynaklara ulaşmak oldukça zorlaştı. Finans maliyeti yüzde 60’lara dayandı. Sürekli artan enflasyondan dolayı ülke genelinde ciddi bir memnuniyetsizlik var. Sanayide de zor durumdayız. Yüzde 200 civarı üretim maliyet artışımız var, maliyet artışlarını fiyatlara yansıtamıyoruz. İhracat yapan firmalarımıza baktığımız zaman başta tekstil sektörü olmak üzere kepenk kapatan firma sayısı yükseldi. Biz NOSAB olarak otomotiv sektöründe ağırlıklı olan bir OSB’yiz ama bizde de bahsettiğim finans kaynakları problemimiz ciddi oranda can sıkıcı duruma gelmiş durumda. 2024 yılında da durumun farklı olacağını zannetmiyorum. Zor günler bizi bekliyor” şeklinde görüşlerini belirtti.

Editör: Bilal Kayaaltı