Her sokakta açılmasına izin verilen zincir marketler, küçük esnafı iflasa sürüklüyor, yok olmasına neden oluyor.

5 zincir markete daha önce Rekabet Kurumu tarafından kesilen 2,7 milyar TL’lik cezayla ilgili olarak idare mahkemesine yapılan itirazların tümü reddedildi.

MAHKEME REDDETTİ

BİM bu konuyla ilgili olarak daha önce KAP’a açıklama yapmış ve konuyu istinaf mahkemesine götüreceğini duyurmuştu. Bloomberg HT'nin haberine göre, diğer zincir marketlerin de cezanın iptaline ilişkin başvuruları idare mahkemesi tarafından reddedildi. Bu bağlamda, BİM’e 958,1, A101’e 646,6, Migros’a 517,7, Şok’a 384,4, Carrefoursa’ya 142,5, Savola Gıda’ya ise 22,2 milyon liralık Rekabet cezası uygulanmıştı.

Marketlerin kararların tebliğinin ardından davayı istinaf mahkemesine götürmek üzere 30 günlük süreleri bulunuyor. Ekim 2021 tarihinde, kartel oluşturma ve danışıklı fiyat oluşumu gerekçeleriyle 5 zincir markete ve Savola Gıda’ya toplam 2,7 milyar TL’yi bulan ceza uygulaması yapılmıştı. Cezanın kesilmesinin ardından şirketler hukuki süreci başlatmış, geçen Aralık ayında da firmaların sözlü savunmaları dinlenmişti.

BİM açıklama yaparak Ankara ilgili İdare Mahkemesi nezdinde görülen rekabet cezasının iptaline yönelik davanın esastan reddedildiğini duyurmuştu.

Editör: Bilal Kayaaltı