İnisiyatif almaktan ürken, korkan, pratik düşünmeyen, mıymıntılık yapan, rahatının bozulmasını istemeyen bazı bürokratlar, vatandaşı çileden çıkardıkları gibi, sorumlu oldukları kamuya mal olmuş mekanların bakımlarının, restorasyonlarının aksamasına sebep oluyorlar.

Tabi bu şahsiyetlerin böyle davranmalarının birçok sebebi var, birincisi ahbap çavuş ilişkileri, diğeri ise falanca vekilin, filanca bakanın, il başkanı, il yöneticisinin yakını olmaları.

Sonrası malum, herkesin huzuru bozulsun ama bize kimse dokunmasın!

Elbette hatırlarsınız,

Emirsultan Cami’nde 2018’in ilk aylarında restorasyon başlatılmıştı. 15 ay içinde çalışmaların tamamlanası beklenirken yenileme uzadı, neredeyse 4 yıl sürdü. Sebebi ise kubbenin 8 ayrı yerinde, ayrıca duvarlarında da derin çatlakların ortaya çıkması ve olası depremde yıkılma tehlikesi.

Yenilemenin uzamasından dolayı kamuoyunda büyüyen tepkilerin ardından AK Parti’nin bazı vekilleri ve Bursa Valisi Yakup Canbolat, camide inceleme yapmışlardı. Ardından da Bursa’nın en önemli mekanı 2021’in Ramazan Bayram namazında ibadete açılmıştı.

Emirsultan’ın akıbetiyle benzerlik taşıyan Orhan Cami’nde Temmuz 2020’de restorasyon başlatıldı.

Neredeyse her Allah’ın günü yerli ve yabancı çok önemli misafirlerin ağırlandığı tarihi Büyükşehir Belediye binasına 15 adım uzaklıktaki dünya mirası listesinde bulunan mekandaki çalışmalar, 11 ayda tamamlanacaktı.

Ama burada da büyük sıkıntılar ortaya çıktı, dolayısıyla yenileme uzadı.

Mesela son cemaat yerinde, yani bahçe tarafında bulunan büyük taşıyıcı kolonlarda çatlaklar ve yatma tespit edildi.

İçerisinde temizliğe başlama planı yapılırken, restorasyonda tekrar başa dönüldü.

Orhan Cami, Emirsultan’daki gibi Türkiye'de yeni uygulanan, özel bir teknik olan çelik millerle delinerek adeta kundağa sarılarak güçlendirildi.

Bu işlemin yapılması da teknik olarak bir hayli zaman aldı. Ayrıca ibadethanenin duvarları delinirken boyalarda kusmalar yaşandı, mecburen iş uzadı.

Artık restorasyonda, şadırvan hariç sona gelindiği belirtiliyor. Söylenenlere göre, Kurban Bayram namazında Ulu Cami’nin komşusu ibadete açılacakmış.

Umarız başka aksilikler yaşanmaz da, Orhan Camii’nin etrafındaki sevimsiz bariyerler kaldırılır, cami eskisi gibi misafirlerini ağırlar.

Bitirirken,

Mademki Bursa turizmin merkezi olacak iddiasındasınız, iddiasındayız,

O zaman her mekana, her alana, her ecdat yadigarı esere, evinize, çocuğunuza, yemek masasındaki porselene gösterdiğiniz hassasiyeti göstermelisiniz, göstermeliyiz.

Peygamberin, “İşi ehline verin” sözünü sürekli hatırlamak, devletin içine çöreklenmiş liyakatsizlere cesaretimizi toplayıp tepki gösteren bir bilinçle hareket etmeliyiz.