Son 5 yılda, kişisel verilerin korunmasına yönelik risk ve tehditler, sürdürülebilir veri koruma ve uyum politikalarının benimsenmesi gerekliliğini ortaya çıkardı. Vatandaşlar, otel rezervasyonları, taksitli alışverişler, katıldıkları toplantı, konferanslar ve daha birçok etkinlikte kendilerinden iletişim için istenen cep telefon numaralarını '0850'li hatlara satan üçüncü kişiler tarafından mağdur ediliyor.

Öte yandan vatandaşlar, “0850” ile başlayan telefon numaraları başta olmak üzere firma çağrı merkezleri ve bayileri tarafından tüketicilerin sabit internet hizmetine ilişkin devam eden taahhütlerinin bittiği veya bitmek üzere olduğu gerekçesiyle aranarak tacize maruz kalıyor.

SAVCILIĞA MÜRACAAT EDİN

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ile birlikte, günümüzde yaşanan siber saldırılar, veri ihlalleri ve sızıntılar gibi birçok tehlikeli durumun önleminin alınıp, güvenliğin sağlanması için bazı yaptırımlar uygulanmaya başladı. Yaşanan mağduriyetlerle ilgili olarak vatandaşın hiç çekinmeden savcılığa müracaat etmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, bir kişiye sormadan cep telefonu numarasının üçüncü kişiyle paylaşılması 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına neden olabileceğini belirtiyorlar.

TAZMİNAT DAVASI AÇIN

Yurttaşların daha da bilinçlenmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, her geçen gün artan kişisel verilerin korunmasına yönelik risk ve tehditler, sürdürülebilir veri koruma ve uyum politikalarının benimsenmesi gerekliliğini ortaya çıkardığını hatırlatarak, “Nisan 2016'da yürürlüğe giren KVKK'nin çok ciddi idari para ve hapis cezaları getiriyor. Bir kişinin rızasını almadan cep telefonu numarasının üçüncü kişiyle paylaşılması durumunda Türk Ceza Kanunu'nun 136/1'inci maddesi gereği hapis cezası ile karşı karşıya kalınabilir. Telefon numaranızı kime verdiğinizi kayıt altına alın. Muhtemel mağduriyette cep telefonunuzun numarasını hangi kurum ve şirketle paylaştığınızı araştırın. Böylelikle, sizi kim mağdur ettiyse tazminat davası açarak, skandalın ortaya çıkmasını sağlayacaksınız. Hepimizin bu bilinci kazanması lazım. O kişinin şikayeti olursa yargılama neticesinde 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası hakimin takdirinde. Cep telefon numaralarınızın paylaşılmasının önüne geçmek için bilinçli hareket edilmesi gerekiyor” şeklinde uyarılarda bulunuyorlar.

Editör: Haber Merkezi